Vem får resa in i Tyskland?

Inresa till Tyskland är tillåten för tyska medborgare eller personer med dubbelt medborgarskap som är fast bosatta i Tyskland, personer som har uppehållstillstånd i Tyskland, personer vars resa är tvingande nödvändig p.g.a. arbete eller skolgång, samt personer med annat vägande skäl för inresa i Tyskland. Äkta maka/make eller personer i registrerat partnerskap får resa in i Tyskland för att återuppta samlivet med sin partner.

De tyska myndigheterna tar alltid beslut om den enskilda resenärens inresa i landet. De tyska gränsmyndigheterna kontrollerar huruvida grunderna för inresa är tillräckliga och avgör huruvida personen tillåts inresa i landet.

Resanden bör noggrant bekanta sig med de tyska myndigheternas instruktioner innan resan, för detaljerad och dagsaktuell information om bestämmelserna. Nedan exempel på vägande skäl samt gällande begränsningar för inresa. Uppgifterna grundar sig på information på Tysklands behöriga myndigheters webbsidor vid publiceringstillfället (29.4.2020). Kontrollera alltid senaste information om begräsningarna på de tyska myndigheternas sidor.  

Myndigheternas information om inresa i Tyskland finns på Tysklands polismyndigheters (Bundespolizei) och tyska inrikesministeriets (Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat) webbsidor:

Tysklands polismyndighet (Bundespolizei):
Corona-Virus - Antworten auf häufig gestellte Fragen (Länk till en annan webbplats.)
Tysklands inrikesministerium: 
Coronavirus: Fragen und Antworten(Länk till en annan webbplats.)  
Informationen zu Reisebeschränkungen und Grenzkontrollen (Länk till en annan webbplats.) 

Exempel på giltiga skäl för inresa i Tyskland:

  • Personer med tyskt medborgarskap
  • Tyska medborgare med dubbelt medborgarskap, som är fast bosatta i Tyskland
  • Personer med uppehållstillstånd i Tyskland
  • Personer som är fast bosatta i Tyskland
  • Personer som reser av yrkesrelaterade skäl (t.ex. personer som pendlar till Tyskland från grannländerna p.g.a. arbete, samt vissa yrkesutövare som t.ex. EU-parlamentarier och vissa säsongsarbetare)
  • Personer vars inresa är nödvändig p.g.a. studier, skolgång eller småbarnsvård. Om det är tvingande nödvändigt att en ytterligare person följer den minderåriga eleven till skolan, får denna person resa in i landet (enbart på grund av nämnda orsak). 
  • Vårdnadshavare till tyska barn får resa till Tyskland med barnen, och det är även tillåtet att resa in i landet av vårdnadsrättsliga skäl, till exempel för att avhämta eller hämta barnet till eller från Tyskland.  
  • Det är även tillåtet att resa in i Tyskland för vård av familjemedlem.
  • Partnerns förlossning räknas som giltigt skäl för inresa.
  • Inresa i landet för att delta i partnerns, barns, barnbarns, föräldrars, mor-/farföräldrars eller syskons begravning är tillåten.
  • Äkta maka/make eller personer i registrerat partnerskap får resa in i Tyskland för att återuppta samlivet med/besöka sin partner. Äktenskap eller registrerat partnerskap erkänns som giltiga skäl för inresa; detta ändrar dock inte på de gällande lagbestämmelserna kring inresa och uppehållstillstånd.
  • Utöver detta får personer resa in i landet, som enligt de tyska myndigheterna har annat giltigt vägande skäl för inresa i Tyskland. De tyska myndigheterna tar alltid beslut om den enskilda resenärens inresa i landet.

Exempel på reseskäl som inte räknas som giltiga skäl för inresa i Tyskland:

  • Besök hos andra än ovan nämnda nära familjemedlemmar (besök hos vänner och bekanta, eller mer avlägset besläktade personer ej tillåtet)
  • Jobb som au-pair, såvida personen inte redan är fast bosatt i Tyskland
  • Studieutbyte eller studiebesök
  • Inresa för att ingå äktenskap i Tyskland
  • Nöjesresa eller shopping

Resanden bör vara beredd att uppvisa bevis för att denna har tvingande skäl att resa in i landet, exempelvis bevis om fast bosättning (s.k. Meldebescheinigung) eller bevis över yrkesutövning. De tyska gränsmyndigheterna kontrollerar huruvida grunderna för inresa är tillräckliga och avgör huruvida personen tillåts inresa i landet. Resande i turistiskt syfte är förbjudet.

Inresa i landet kan förvägras, om personen uppvisar symptom på coronavirus. I detta fall tar de lokala hälsovårdsmyndigheterna beslut om uppföljande åtgärder.

EU-medborgare och tredjelandsmedborgare tillåts återresa till sitt hemland (eller till det land där personen är fast bosatt) genom Tyskland, förutsatt att det inte finns andra möjliga rutter för återresa. Resanden bör vara beredd att uppvisa bevis för sin reserutt (t.ex. resebiljett). Gränsövergång till Danmark, Luxemburg, Frankrike, Schweiz och Österrike är tillåten enbart på bestämda gränsövergångsställen.

Utöver detta säkerställs fortlöpande varutransport över gränserna.

Tyskland har inte infört reseförbud till utlandet, men myndigheterna uppmanar alla att avstå från alla resor som inte är tvingande nödvändiga.