Regeringen drog upp riktlinjer för gränskontroll vid de inre gränserna och reserestriktioner - artikel uppdaterad 6.8.2020

Regeringen beslutade att den 13 juli 2020 avskaffa inreserestriktionerna vid de inre gränserna i trafiken mellan Finland och länder med likartad incidens av coronavirus som i de länder för vilka den inre gränskontrollen redan har avskaffats. Gränsvärdet är i första hand åtta nya sjukdomsfall per 100 000 personer under de föregående 14 dygnen.

Artikel uppdaterad 6.8.2020 gällande Nederländerna, Belgien och Andorra
Artikel uppdaterad 27.7.2020 gällande Österrike, Schweiz och Slovenien

Regeringen beslutade att den 13 juli 2020 avskaffa inreserestriktionerna vid de inre gränserna i trafiken mellan Finland och länder med likartad incidens av coronavirus som i de länder för vilka den inre gränskontrollen redan har avskaffats. Gränsvärdet är i första hand åtta nya sjukdomsfall per 100 000 personer under de föregående 14 dygnen.

På basis av det nuvarande epidemiläget avskaffas den inre gränskontrollen för följande länder: (Belgien**), Grekland, Italien, Liechtenstein, Malta, (Nederländerna**), (Schweiz*), Slovakien, (Slovenien*), Tyskland, Ungern och (Österrike*). Finland har redan tidigare slutat med de inre gränskontrollerna i trafiken mellan Finland och Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen samt fritidsbåtstrafiken. 


* * Finlands regering har den 6 augusti 2020 beslutat att återinföra gränskontrollen i trafiken mellan Nederländerna, Belgien och Andorra.
I dessa länder har antalet sjukdomsfall ökat sedan den föregående utvärderingen. Begränsningarna träder i kraft 10 augusti.

* Finlands regering har den 23 juli 2020 beslutat att återinföra gränskontrollen i trafiken mellan Finland och Österrike, Slovenien och Schweiz.
I dessa länder har antalet sjukdomsfall ökat sedan den föregående utvärderingen. Begränsningarna träder i kraft måndag 27. juli och gäller till 25. augusti. 

Pressmeddelande 6.8.2020(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Pressmeddelande 23.7.2020(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Regeringen kommer att ompröva behovet och omfattningen av inträdesbegränsningar inom cirka två veckor baserat på den epidemiologiska situationen. 


Utifrån en epidemiologisk bedömning fortsätter kontrollerna vid de inre gränserna och inreserestriktionerna vid landgränsen mellan Finland och Sverige samt i trafiken mellan Finland och Frankrike, Luxemburg, Polen, Portugal, Spanien, Sverige och Tjeckien. Till den del gränskontrollen vid de inre gränserna fortsätter kan de inre gränserna passeras för återresor till Finland, arbetsresor och andra nödvändiga resor.

I trafiken över de yttre gränserna tillämpas motsvarande bedömningskriterier för incidensen av sjukdomsfall som de som tillämpas i trafiken över de inre gränserna. Enligt regeringens riktlinjer tillåts därmed trafik mellan Finland, Cypern, Irland, (Andorra**), San Marino och Vatikanen utan begränsningar.

Från och med den 13 juli tillåts arbetsresor och annan nödvändig trafik mellan Finland och Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina för dem som bor i dessa länder med motsvarande begränsningar som vid de inre gränserna. 

Om epidemiläget tillåter det kommer regeringen att se över besluten om begränsningarna i gränstrafiken om två veckor och fattar vid behov nya beslut. Följande ändringar i gränstrafiken avses träda i kraft den 27 juli.

Begränsningarna kan vid behov återinföras om epidemiläget förvärras avsevärt i ett land. 

Pressmeddelande 8.7.2020:  Regeringen drog upp riktlinjer för gränskontroll vid de inre gränserna och reserestriktioner (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)