Förhandsröstning utomlands i EU-valet 2019

Det förrättas EU-val i Finland söndagen den 26 maj 2019. Du kan förhandsrösta utomlands från onsdag till lördag 15-18.5. I Tyskland är förhandsröstning möjlig på Finlands ambassad i Berlin samt på Finlands honorärkonsulat i Hamburg och Frankfurt am Main.

Foto: Botschaft von Finnland

Röstberättigad vid Europaparlamentsvalet i Finland är

  • a) varje finsk medborgare oavsett boningsort som senast på valdagen fyller 18 år, och
  • b) sådana medborgare i andra medlemsstater i Europeiska unionen som senast på valdagen fyller 18 år och som inte i sin hemstat har förlorat sin valbarhet samt som senast den 80 dagen före valdagen har anmält sig till magistraten för att bli intagen i rösträttsregistret i Finland och
  • b1) som har hemkommun i Finland den 51 dagen före valdagen eller
  • b2) som är anställda inom Europeiska unionen eller en i Finland verksam internationell organisation eller som är familjemedlemmar till sådana personer, om de bor i Finland.

Finska medborgare som bor en annan EU-medlemsstat får välja om de vill rösta i bosättningsstatens eller i det finska Europaparlamentsvalet. Vid samma Europaparlamentsval får var och en rösta enbart i en av Europeiska unionens medlemsstater, dvs. en röstberättigad får rösta antingen i sitt hemland eller i den stat där han eller hon bor.

En finsk medborgare som inom den föreskrivna tidsfristen har meddelat att han eller hon önskar utöva sin rösträtt i en annan medlemsstat är inte röstberättigad i Finlands Europaparlamentsval.

Vid Europaparlamentsvalet utgör Finland en av valkretsarna. Detta innebär att kandidaterna är kandidater i hela landet och väljarna kan rösta på vilken som helst kandidat. 

 Förhandsröstning i Tyskland

I Tyskland är förhandsröstning  möjlig på Finlands ambassad i Berlin samt på Finlands honorärkonsulat i Hamburg och Frankfurt am Main. På alla dessa förhandsröstningsställen äger förhandsröstningen rum den 15 – 17 maj 2019 kl. 13.00 – 19. 00 och 18 maj kl. 10.00 - 18.00. Röstning är också möjlig på vilket som helst av de allmänna förhandsröstningsställena i Finland eller  utomlands.

På justitieministeriets webbplats vaalit.fi (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)finns  anvisningar om förhandsröstning. För att förhandsrösta bör du ovillkorligen ta med dig ett identitetsbevis. Det är också bra att ta med meddelandekortet (anmälan om rösträtt) som du fått per post. Meddelandekortet är dock inte obligatoriskt, du kan också rösta utan detta kort. Dessutom är det också möjligt att brevrösta.

EU-valet i Finland äger rum den 26 maj 2019.

Utrikesministeriet ansvarar för att ordna förhandsröstningen utomlands. Utrikesministeriet ansvarar också för att ordna förhandsröstningen på finska fartyg som rör sig utanför Finlands gränser under perioden för förhandsröstning. Det är justitieministeriet som har det övergripande ansvaret för att ordna val. På justitieministeriets webbplats vaalit.fi finns en lista över alla röstningsställen och deras öppettider.

I EU-valet 2019 kan man också  brevrösta. Du hittar tider, anvisningar och material för brevröstning här.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

 

Vaalit.fi:

Förhandsröstningsställen utomlands(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Brevröstning(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)