Statsrådet föreslår nya ambassadörsutnämningar
 

Pressmeddelande 75/2011
3.3.2011

Statsrådet beslutade på sitt sammanträde den 3 mars att föreslå sex nya ambassadörsutnämningar för republikens president. Besluten om utnämningarna tas vid presidentföredragningen i morgon.

Utrikesrådet Pekka Orpana till chef för ambassaden i Belgrad, Serbien, från den 1 september 2011.

Orpana flyttar över till Belgrad från sitt uppdrag som Finlands ambassadör i Peru som han innehaft sedan 2007. Han har varit i utrikesministeriets tjänst sedan år 1981. Vid ministeriet har Orpana tjänstgjort på rättsavdelningen, handelspolitiska avdelningen, politiska avdelningen och Europaavdelningen, där han åren 2002−2007 var chef för enheten för Central- och Sydosteuropa. Han har också tjänstgjort vid beskickningarna i Alger, London och Pretoria och vid Finlands FN-representation i New York.

Utrikesrådet Juha Virtanen till chef för ambassaden i Lima, Peru, från den 1 september 2011.

För närvarande är Virtanen chef för enheten för Latinamerika och Karibien. Detta uppdrag har han innehaft sedan 2008. Virtanen inledde sin bana vid utrikesministeriet 1987 och har arbetat med olika uppdrag vid politiska avdelningen, bland annat som Europakorrespondent, vid rättsavdelningen och i EU-ordförandeskapssekretariatet. Vid de finska beskickningarna har han tjänstgjort i Madrid, vid EU-representationen i Bryssel, i S:t Petersburg och två omgångar i Paris, där han åren 2005−2008 innehade uppdraget som minister.

Utrikesrådet Sofie From-Emmesberger till chef för ambassaden i Nairobi, Kenya, från den 1 september 2011.

From-Emmesberger blir ambassadör från posten vid ministeriets politiska avdelning, där hon sedan 2008 har varit chef för enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter. Hon inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1996. Utöver politiska avdelningen har hon arbetat vid handelspolitiska avdelningen, rättsavdelningen och avdelningen för Afrika och Mellanöstern. Vid de finska beskickningarna har hon tjänstgjort vid Finlands ständiga representation vid Europarådet i Strasbourg och vid ambassaden i Tel Aviv.

Utrikesrådet Christina Harttila till chef för ambassaden i Rabat, Marocko, från den 1 september 2011.

Harttila blir ambassadör från ministeriets Europaavdelning, där hon har innehaft uppdraget som chef för enheten för Central-, Väst- och Sydeuropa sedan 2007. Harttila inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1981. Utöver Europaavdelningen har hon också tjänstgjort vid handelspolitiska avdelningen i olika uppgifter och som enhetschef 1999−2002 samt vid avdelningen för utvecklingssamarbete, politiska avdelningen och protokollavdelningen. Vid de finska beskickningarna har hon tjänstgjort vid de ständiga representationerna i Genève och i Wien.

Utrikesrådet Matti Kääriäinen till chef för ambassaden i Maputo, Moçambique, från den 1 september 2011.

För närvarande arbetar Kääriäinen som utvecklingspolitisk rådgivare vid östavdelningen, där han har varit sedan 2008. Han inledde sin karriär vid utrikesministeriet 1974 och har tjänstgjort vid ministeriets utvecklingspolitiska avdelning som biträdande avdelningschef och som chef för linjen för multilaterala biståndsärenden och vid avdelningen för globala ärenden som biträdande chef. Vid de finska beskickningarna har han tjänstgjort i Lusaka och i Maputo, där han var chargé d'affaires ad interim i 1994−1998, och vid Finlands representation vid FN som ministerråd och som den ständige representantens ställföreträdande 1998−2000 samt i Nairobi, där han var ambassadör 2003−2007. Kääriäinen har också innehaft planerings- och utvärderingsuppdrag inom ministeriets utvecklingssamarbete.

Utrikesrådet Päivi Luostarinen till chef för ambassaden i Berlin, Tyskland, från den 1 juni 2011.

Sedan 2008 har Luostarinen varit chef för utrikesministeriets Europaavdelning. Hon inledde sin karriär vid utrikesministeriet år 1981 och har därefter arbetat på rättsavdelningen, politiska avdelningen, administrativa avdelningen och handelspolitiska avdelningen. Åren 2002−2007 tjänstgjorde Luostarinen vid avdelningen för Amerika och Asien både som avdelningschef, biträdande avdelningschef och som linjechef. Åren 2000−2001 var hon linjechef vid handelspolitiska avdelningen och 1996−2000 biträdande chef för utrikesministeriets EU-sekretariat. Hon har också varit samordnare för FN-reformer vid avdelningen för globala frågor. Därutöver har hon tjänstgjort vid Finlands ständiga representation vid FN i New York och vid Finlands EU-representation i Bryssel.

Luostarinen har också varit medlem av kommissionär Erkki Liikanens kabinett i Europeiska kommissionen i Bryssel 1995-1996 och ledande sakkunnig vid Finlands Näringsliv 2005-2006.