Utrikesminister Tuomioja hoppas på Libanonstyrka redan inom en vecka Utrikesminister Erkki Tuomioja diskuterade Libanonstyrkan med sin tyske kollega Frank-Walter Steinmeier.

Utrikesminister Erkki Tuomioja sade under sitt besök i Tyskland på torsdagen att EU hoppas få se de första förstärkningarna av FN-styrkan i Libanon redan inom en vecka. I sin helhet väntas styrkan inte nå Libanon förrän om en eller två månader.

Utrikesminister Erkki Tuomioja besökte Berlin den 24 augusti för ett möte med Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier. Ministrarna diskuterade den aktuella situationen i Mellanöstern och EU:s informella utrikesministermöte, det så kallade Gymnichmötet, som arrangeras i Finland i början av september.

Tuomioja berömde det goda samarbetet mellan Tyskland och Finland och konstaterade att utrikesministrarna har telefonkontakt så gott som dagligen.

Tuomioja sade sig hoppas att fredagens utrikesministermöte i Bryssel ger närmare information om hur stora trupper unionens länder är beredda att sända. EU kommer att spela en central roll i lösningen av krisen i Mellanöstern.

Utrikesminister Steinmeier sade att Unifil spelar en nyckelroll i strävan efter balans i regionen. Unifilstyrkan har som uppgift att stöda Libanons armé. Steinmeier underströk vikten av att de små länderna deltar i styrkan i krisområdet.

Båda utrikesministrarna vill att operationen i Mellanöstern fortsättningsvis skall vara FN-ledd. Fredagen den 25 augusti diskuterar EU-ländernas utrikesministrar operationen med FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

FN har för närvarande knappt 2 000 Unifilsoldater i Libanon. Avsikten är att öka antalet till 15 000. EU-ländernas insats väntas uppgå till 9 000 soldater.

Från Berlin fortsatte Tuomioja samma dag till Paris där han träffade sin franske kollega Philippe Douste-Blazy. Ministrarna diskuterade situationen i Mellanöstern och den franske utrikesministern oroade sig för hur väl det humanitära biståndet når fram. På dagordningen stod även Gymnichmötet i Villmanstrand och därmed Ryssland och situationen i Iran.