Tietoa matkustamisesta Suomeen koronapandemian aikana

Tietoa matkustamisesta Suomeen koronapandemian aikana

Valtioneuvosto päätti tiistaina 6. heinäkuuta asetuksesta ja mallista, jolla jatkossa ehkäistään Suomeen ulkomailta saapuvien koronavirustartuntojen leviäminen Suomeen. Tartuntatautilain väliaikaiset muutokset ja valtioneuvoston asetus tulivat voimaan 12.7.2021.

Taulukko, jossa kuvataan selittävällä grafiikalla tekstissä kuvatut terveysturvallisuustoimet.
Kuva: Valtioneuvosto

 Suomeen Saksasta saapuvilta henkilöiltä edellytetään 12.7.2021 alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei hänellä ole Suomeen saapuessaan muita terveysturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia.

Muiden henkilöiden tulee esittää todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.

Jos Suomeen saapuvalla henkilöllä ei ole esittää todistusta koronarokotussarjasta, sairastetusta koronavirustaudista, negatiivisesta testitodistusta tai vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta, tulee hänen käydä koronavirustestissä heti Suomeen saavuttuaan ja toisessa testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan.

Muista tarkistaa mahdolliset testivaatimukset myös aina erikseen käyttämäsi kuljetusyhtiön sivuilta. 

Suomen sisärajavalvonta poistettiin Saksan osalta 1.7. alkaen. Tämä tarkoittaa, että Saksasta voi tulla Suomeen myös vapaa-ajan matkalle, eikä maahantulon syyn enää pidä olla välttämätön. Otathan myös huomioon, että Saksa vaatii negatiivisen testituloksen tai todistuksen täydestä koronarokotussarjasta tai sairastetusta koronavirustaudista (Linkki toiselle verkkosivustolle)kaikilta lentoteitse maahan saapuvilta. Tämä vaatimus koskee kaikkia lentokoneella matkustavia (myös Suomesta) riippumatta siitä, määritelläänkö lähtömaa riskialueeksi. Otathan myös paluumatkalla huomioon, että koronatestien hinnat voivat olla Suomessa huomattavasti kalliimpia kuin Saksassa. 

Jos matkustat Suomeen, hyödynnä Finentry-palvelua(Linkki toiselle verkkosivustolle). Se sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.

Suomen ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle.

Lisätietoa Suomen viranomaisilta matkustamisesta Suomeen:

Saksan viranomaisten ohjeet maahantulosta Saksaan: