Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden joulutervehdys

Hyvät ystävät,

Suomi 100 -juhlavuosi näkyi ja kuului Saksassa. Satavuotiasta Suomea juhlittiin lähes 200 eri tapahtumassa, konserteissa, näyttelyissä, seminaareissa ja kaikenlaisissa juhlissa eri puolilla Saksaa.

Tällaista juhlavuotta ei ollut mahdollista rakentaa yksin. Se on ollut hieno yhteinen ponnistus. Juhlavuosi rakennettiin yhteistyössä lukuisten Suomi-toimijoiden kanssa, kuten Saksalais-suomalainen ystävyysseura DFG, suomalaiset seurakunnat, Suomi-koulut, Suomi-keskus, Suomen kunniakonsulit Saksassa, AUE-säätiö, Visit Finland, Finpro, kauppakillat, saksalais-suomalainen kauppakamari, monet suomalaiset ja saksalaiset yritykset, saksalaisten yliopistojen fennistiikan ja skandinavistiikan laitokset, Suomen Saksan-instituutti ja Suomen Saksan-suurlähetystö – sekä lukematon joukko suomalaisia ja Suomen-ystäviä.  

Saksalainen media nosti Suomea vahvasti esiin eri teemojen kautta. Useat sanomalehdet tekivät omat Suomi-teemaosionsa, eri televisiokanavat tuottivat ohjelmia ja dokumentteja Suomesta ja näyttivät suomalaisia elokuvia, radiossa kuultiin reportaaseja ja suomalaista musiikkia.

Monet saksalaiset festivaalit ja tapahtumat valitsivat Suomen teemamaakseen. Suomalaistaiteilijat olivat näyttävästi esillä esim. Bremenin Jazzahead-, Leipzigin Bach-, Berliinin sirkus- ja Schleswig-Holsteinin musiikkifestivaalilla sekä lukuisissa näyttelyissä ja muissa tapahtumissa ympäri maata. Suomalaista kirjallisuutta käännettiin ja esiteltiin saksalaisyleisölle, mm. Vesa Sirenin  Suomalaiset kapellimestarit ja professori Henrik Meinanderin Suomen historia -teokset.

Saksan ja Suomen välinen vierailuvaihto oli myös vilkasta, varsinkin vierailut Suomesta Saksaan alkaen tasavallan presidentin vierailusta Berliiniin, pääministerin ja useiden ministereiden, eduskunnan valiokuntien, talouselämän, kulttuurin ja politiikan vaikuttajien vierailuista eri puolille Saksaa.

Juhlavuosi myös toi esille hienosti maidemme väliset erinomaiset suhteet. Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani ja merkittävä investoija ja investointikohde. Turvallisuus- ja puolustussektorilla sekä kulttuurin aloilla Saksa ja Suomi tekevät tiivistä yhteistyötä.  Keskeisissä EU-integraatio-, ulko- ja turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa, maahanmuutto- ja sisämarkkinakysymyksissä sekä kauppa- ja talouspolitiikassa Suomen ja Saksan näkökannat ja edut ovat usein samansuuntaiset. Ilahduttavaa on myös se, että saksalaisturistien määrä Suomessa on voimakkaassa kasvussa.

Saksa on Suomelle itsestään selvä kumppani. Pienenä maana Suomen on aina uudelleen lunastettava paikkansa kiinnostavana yhteistyökumppanina uskottavalla ja rakentavalla politiikalla sekä tehtävä jatkuvaa aktiivista ja aloitteellista diplomaattista ja kaupallis-taloudellista työtä. Saksassa on hyviä uusia yhteistyömahdollisuuksia, joita mm. Team Finland -tiimi aktiivisesti kartoittaa ja edistää.   

Suomi 100 -juhlavuosi antaa erinomaiset mahdollisuudet jatkaa tiivistä yhteistyötämme ja edelleen syventää ja laajentaa sitä.

Haluan koko suurlähetystön henkilökunnan puolesta kiittää lämpimästi kaikkia Teitä ikimuistoisesta, yhdessä rakennetusta ja vietetystä Suomi 100 -juhlavuodesta ja toivottaa hyvää vuodenvaihdetta sekä onnea ja menestystä vuodelle 2018!  
 

Ritva Koukku-Ronde 
Suurlähettiläs