angle-left Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden joulutervehdys
Suomen Saksan-suurlähetystön henkilökunta 2018

Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden joulutervehdys

Hyvät ystävät,

Kuluneen vuoden lähestyessä loppuaan on aika heittää silmäys menneeseen sekä hengähtää hetki ennen tulevaa vuotta. Vuosi 2018 oli monivaiheinen ja tapahtumarikas: Juhlistimme sekä Suomen ja Saksan välisten diplomaattisuhteiden solmimisen satavuotisjuhlaa että Suomen ulkoministeriön 100-vuotista taivalta.

 Saimme ilolla todistaa monia valtiovierailuja Suomen ja Saksan välillä: Saksan ulkoministeri Heiko Maas vieraili toukokuussa Suomessa ja piti juhlapuheen Finlandia-talolla ulkoministeriön 100-vuotisjuhlassa. Yksi syksyn kohokohdista oli liitopresidentti Frank-Walter Steinmeierin ja hänen vaimonsa Elke Büdenbenderin valtiovierailu Suomeen syyskuussa. Valtiopäämiesten tapaamisen ohella liittopresidentti Steinmeier tutustui suomalaiseen koulutusjärjestelmään Espoossa sekä digitalisaation tulevaisuuteen Oulussa.

Myös lukuisat suomalaisministerit, eduskunnan valiokunnat ja talouden, kulttuurin ja politiikan alan merkittävät henkilöt vierailivat kuluneen vuoden aikana Saksassa. Elävä vierailukulttuuri kertoo Suomen ja Saksan hyvistä suhteista. Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani sekä merkittävä investoija ja investoinnin kohde. Olemme myös iloisia siitä, että saksalaisten matkailijoiden määrän on noussut Suomessa. Saksa ja Suomi tekevät tiivistä yhteistyötä sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa että myös kulttuurin saralla. Myös Euroopan Unionin tärkeissä integraatioon, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä kauppa- ja talouspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä Suomella ja Saksalla on samanlaiset kannat. Vaikka Suomen ja Saksan väliset suhteet ovat erinomaiset, voisi yhteistyötä silti monella sektorilla vielä syventää. Saksassa on loistavat edellytykset yhteistyön syventämiseen vahvan Team Finland -verkoston kautta. Esimerkiksi digitalisaatiossa ja tekoälyn kehittämisessä Suomella on paljon tarjottavaa.

Myös vuonna 2019 Suomi näkyy ja kuuluu vahvasti Saksassa. Tammikuussa 2019 Suomi on ensimmäisenä Pohjoismaana Internationale Grüne Wochen pääkumppanimaa. Grüne Woche on maailman isoin kuluttajille suunnattu ruokatapahtuma, joka tavoittaa yli 400 000 vierailijaa vuosittain. Lisäksi Suomi on Euroopan Unionin neuvoston puheenjohtaja heinäkuusta vuoden 2019 loppuun. EU-puheenjohtajakaudella Suomi tulee keskittymään erityisesti kasvun, turvallisuuden ja ilmastokysymysten teemoihin.

Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta ja toivottaa oikein hyvää joulua sekä onnea ja menestystä uuteen vuoteen 2019!

Ritva Koukku-Ronde 
Suomen Saksan-suurlähettiläs