Finland satsar mer på ebolabekämpning

Pressmeddelande 228/2014
17.10.2014

Utrikesminister Erkki Tuomioja har utnämnt utrikesrådet Tiina Jortikka-Laitinen till sin specialrepresentant i bekämpningen av viruset ebola. Hon tillträder omedelbart. Tidigare har Jortikka-Laitinen tjänstgjort som Finlands ambassadör i Tunisien och som ambassadör i processen Dialog mellan civilisationer.

Specialrepresentantens uppgift är att representera Finland på internationell nivå i arbetet för att stävja ebola. Hon har stöd av Finlands statsförvaltnings breda ebolakristeam som leds av social- och hälsovårdsministeriets överdirektör Veli-Mikko Niemi, som flankeras av utrikesministeriet, inrikesministeriet, försvarsministeriet och andra förvaltningsområden, bland annat trafiksäkerhetsverket Trafi. Ebolaärenden, uppföljning och åtgärder behandlas också av kanslicheferna på social- och hälsovårdsministeriet och utrikesministeriet.

Finlands finansiella insats i arbetet mot ebola höjs märkbart. Utrikesministeriet bereder ett understöd värt 7,1 miljoner euro till FN:s internationella ebolafond, med vars hjälp FN-organisationerna med WHO i spetsen försöker förhindra att sjukdomen sprids i Guinea, Sierra Leone och Liberia. Sammantaget med det humanitära bistånd som Finland redan har givit och planerat att ge stiger den totala finländska satsningen på ebolaarbetet till cirka 10 miljoner euro.

Av de europeiska länderna har också Tyskland, Norge och Holland utnämnt specialrepresentanter denna vecka. Utrikesminister Tuomioja har per telefon diskuterat ebolabekämpningen med Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier och USA:s utrikesminister John Kerry.

Mera information om ebolaviruset finns bland annat på social- och hälsovårdsministeriets webbplats(Linkki toiselle web-sivustolle.).

För mer information: utrikesrådet Tiina Jortikka-Laitinen, tfn 0295 351 829, biträdande avdelningschef Kari Alanko, tfn 295 351 560 och utrikesministerns specialmedarbetare Tarja Kantola, tfn 040 590 4119.

WHO
YK