Suomen uudet matkustuslinjaukset voimaan 15.6. alkaen: sisärajavalvontaan muutoksia

Suomen uudet matkustuslinjaukset voimaan 15.6. alkaen: sisärajavalvontaan muutoksia

Sisärajavalvonta muuttuu 15.6. siten, että rajavalvonnasta Suomessa luovutaan tiettyjen maiden ja liikennemuotojen osalta. 15.6. alkaen omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta.

Valtioneuvoston tiedote 11.6.: Lähimatkailun rajoituksia puretaan osittain, ulkorajoilla rajoitukset pysyvät ennallaan(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Valtionevuoston tiedote 23.6.: Hallitus linjasi neuvottelussaan rajakysymyksistä, etätyöstä ja yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Rajavartiolaitos:
O(Linkki toiselle verkkosivustolle)hjeistus rajaliikenteeseen 15.6. alkaen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Sisärajavalvontaan muutoksia

Sisärajavalvonta muuttuu 15.6. siten, että rajavalvonnasta Suomessa luovutaan tiettyjen maiden ja liikennemuotojen osalta. Sisärajavalvonta poistuu 15.6. alkaen:

  • Suomen ja Norjan väliseltä maarajalta
  • Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan välisestä lentoliikenteestä ja säännöllisestä lauttaliikenteestä.
  • huvialusliikenteestä eli yksityishenkilöiden matkailusta omalla veneellä.

Sisärajavalvonta jatkuu edelleen Suomen ja muiden kuin edellä mainittujen Schengen-maiden välisessä liikenteessä. 

Siltä osin kuin sisärajavalvonta jatkuu sisärajoilla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Kyseessä voi olla esimerkiksi perheasia, henkilökohtainen syy tai kiinteistö, asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa. Paluuliikenne tarkoittaa Suomen kansalaisten lisäksi kaikkia Suomessa asuvia EU- ja Schengen-valtioiden kansalaisia ja heidän perheenjäseniään sekä Suomessa oleskeluluvalla oleskelevia kolmannen maan kansalaisia. EU- ja Schengen-maiden sekä Iso-Britannian kansalaisille on mahdollista työmatkaliikenne.

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei henkilöllä ole tähän lakiperusteista estettä. 

Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan.

Suomeen saapuvien karanteeniohjeisiin muutoksia

15.6. alkaen omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta. 

Omaehtoista karanteenia ei tarvita, jos henkilö saapuu Virosta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Tanskasta tai Islannista. THL:n ohjeistaman 14 vuorokauden omaehtoisen karanteenin sisältö ei sinänsä muutu. Omaehtoisessa karanteenissa voi liikkua työpaikan ja asuinpaikan välillä. Myös muu välttämätön liikkuminen on mahdollista.

Matkailun rajoituksia puretaan edelleen 13.7. alkaen

Hallitus linjasi neuvottelussaan 23.6., että sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa COVID19-tauti-ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu. Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti ja Baltian maat. Tällä hetkellä raja-arvona pidetään enintään 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Sisärajavalvonnasta voitaisiin siis tämän hetkisen epidemiatilanteen perusteella luopua seuraavien Schengen maiden osalta: Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein. Lisäksi sallittaisiin Schengeniin kuulumattomista EU-maista Kroatiasta, Kyproselta ja Irlannista matkustaminen Suomeen. Hallitus tekee kuitenkin vielä arvion Schengen ja EU-maiden kokonaistilanteesta 10. heinäkuuta mennessä ja päivittää listauksen maista ajankohtaisen epidemiatilanteen pohjalta.