Suomen Saksan-kunniakonsulit vierailivat Berliinissä

Suomea Saksassa edustavat kunniakonsulit vierailivat lokakuun lopussa Berliinissä. Vierailun aikana tarkasteltiin muun muassa Suomen taloudellisia ja poliittisia näkymiä sekä pohdittiin maakuvatyötä ja tulevaisuuden trendejä. 

Kuva: Heini-Tuuli Onnela / Suomen Saksan-suurlähetystö

Suomen kunniakonsulit Saksassa kokoontuivat Berliinissä 26.–27.10.2017 suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden kutsumana. Tapaamisen tarkoituksena oli antaa kunniakonsuleille katsaus Suomen ajankohtaiseen taloudelliseen ja poliittiseen tilanteeseen, keskustella yhteistyön tiivistämisestä maidemme välillä sekä siitä, miten Team Finland Saksa -verkosto voisi paremmin tukea kunniakonsuleita heidän Suomen hyväksi tekemässään työssä.

Samaan aikaan Berliinissä vieraillut valtiosihteeri Peter Stenlund antoi katsauksen 100-vuotiaan Suomen taloudellisiin ja poliittisiin näkymiin. Finpron Saksan edustaja Alun Jones kertoi Finpron tarjoamista palveluista sekä uudesta Business Finlandista eli Tekesin ja Finpron yhdistymisestä vuoden 2018 alussa. Suomen Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi ja Visit Finlandin Anu Koski esittelivät maakuvatyön teemoja ja turismin kehittymistä Suomessa: saksalaisten matkailu Suomeen kasvoi alkuvuonna jopa 13 %. Kunniakonsulipäivien vieraspuhujan, Tekesin digitalisaatio-alueen johtaja Pekka Sivosen teemana oli Suomen vahvuuksiin kuuluva digitaalisuus ja digitalisaatio: mille tukijaloille Suomi voi tulevaisuudessa IT-alan osaamistaan rakentaa.

Vierailun aikana keskusteltiin lisäksi siitä, millä tavalla Team Finland voi tukea kunniakonsulien työtä, ja Saksan Team Finland -koordinaattori Laura Rajaniemi johdatti tulevan vuoden strategiaan ja suunnitelmiin. Kunniakonsuleilla on tärkeä rooli alueillaan Suomen osaamisen markkinoijana, verkostojen luomisessa sekä mm. tilaisuuksien järjestämisessä. Suurlähetystön konsuli Minna Kuronen kertoi tällä hetkellä konsulin työhön heijastuvista ajankohtaisista aiheista: ikääntyvien ulkosuomalaisten määrä on kasvussa, mikä tarkoittaa enemmän työsarkaa myös kunniakonsuleille. Ensi vuonna kunniakonsulaatteja työllistävät myös Suomen tasavallan presidentin vaalit.

Suomella on Saksassa yhteensä yhdeksän kunniakonsulaattia Bremenissä, Düsseldorfissa, Frankfurtissa, Hampurissa, Hannoverissa, Kielissä, Lyypekissä, Münchenissä ja Stuttgartissa. Kunniakonsulaatit täydentävät Suomen edustustoverkkoa.

Kunniakonsulit ovat yksityishenkilöitä, jotka hoitavat tehtävää sivutoimisesti ja palkkiotta. He edistävät osaltaan Suomen ja alueensa kaupallis-taloudellisia ja kulttuurisuhteita yhteistyössä suurlähetystön kanssa ja osallistuvat Suomen maakuvan vahvistamiseen.

Suomen konsuliedustus Saksassa (avautuu uuteen ikkunaan)

Bremen: Frank Dreeke, Bremen

Düsseldorf: Dr. Jürgen Kluge

Frankfurt: Dr. Hubertus Kolster

Hampuri: Hans-Christoph Stadel

Hannover: Dr. Heiner Feldhaus

Kiel: Thomas Prey

Lyypekki: Bernd Jorkisch

München: Philipp A. Schoeller

Stuttgart: Mark Smith 

kauppa