Suomen Leijonan kunniamerkki Marko Pantermöllerille

Greifswaldin yliopiston professorille, tohtori Marko Pantermöllerille on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkki. Kunniamerkki on tunnustus Pantermöllerin merkittävästä työstä suomalais-saksalaisen yhteistyön sekä suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin edistäjänä. Suomen Saksan-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde luovutti kunniamerkin Pantermöllerille Berliinissä 17. toukokuuta 2018.

Suomen suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde luovutti Marko Pantermöllerille kunniamerkin. 

Saksalainen Marko Pantermöller (s. 1970, Lübz) on tärkeä saksalais-suomalaisen akateemisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurillisen yhteistyön vaikuttaja. Pantermöller aloitti suomen kielen opiskelun Greifswaldin Ernst Moritz Arndt -yliopistossa vuonna 1991 ja on opiskellut myös Helsingin yliopistossa sekä Hankenin ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa Helsingissä. Vuonna 2002 hän väitteli vierassanojen sopeutumisesta suomen kieleen. Hänen toinen väitöskirjansa (habilitaatiotutkielma, 2008) käsitteli suomen abessiivi-sijamuotoa. Pantermöller on toiminut vuodesta 2010 Greifswaldin yliopiston suomen kielen professorina.

Marko Pantermöller toimii Greifswaldissa järjestettävän Nordischer Klang -festivaalin johtajana ja hallituksen toisena puheenjohtajana. Greifswaldin yliopiston fennistiikan ja skandinavistiikan laitoksen yhteistyössä Greifswaldin kulttuuritoimijoiden kanssa vuosittain järjestämä festivaali tarjoaa kävijöille pohjoismaista musiikkia, kirjallisuutta, taidetta, teatteria elokuvaa ja muuta kulttuuriohjelmaa. Festivaali on juurtunut tärkeäksi osaksi Greifswaldin kaupunkikulttuuria, ja se tunnetaan laajasti Pohjois-Saksassa. Suomi on ollut Nordischer Klang -festivaalilla näkyvästi esillä, erityisesti Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 sekä vuonna 2014, jolloin Suomi oli Frankfurtin kirjamessujen teemamaa. Myös monet taiteilijat Greifswaldin suomalaisesta ystävyyskaupungista Kotkasta ovat saaneet vuosien aikana kutsun festivaalille.

Pantermöller toimii varapuheenjohtajana Hans Werner Richter -säätiössä, jonka vuosittain Greifswasldissa järjestämään kansainväliseen Junge Literatur in Europa -kirjailijatapaamiseen on säännöllisesti kutsuttu suomalaisia nuoria kirjailijoita.

Suomen kieleen ja kulttuuriin pohjautuvan akateemisen uransa ja aktiivisen kulttuuritoimijuutensa lisäksi Pantermöller toimii Mecklenburg-Vorpommernin saksalais-suomalaisen seuran puheenjohtajana, on jäsenenä Suomen Saksan-instituutin neuvottelukunnassa sekä Opetushallituksen suomen kielen opetusta ulkomailla käsittelevässä asiantuntijaelimessä. Hän kuuluu myös Turun Suomen Kielen Seuran sekä Helsingin Kotuksen julkaisujen toimituksiin.

Suomen Saksan-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde luovutti Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkin Marko Pantermöllerille virka-asunnossa 17.5.2018.

kulttuuri