Saksan veroskandaali päättymässä verottajan voittoon

Kuva: 111 Emergency, flickr.com, ccby30.0 Kiinni jäit! Credit Suissen tietovuodon seurauksena Saksan verottaja on päässyt tuhansien veronkiertäjien jäljille. Kuva: 111 Emergency, flickr.com(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby3.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Viime kuukausina Saksassa on ollut otsikoissa veroskandaali, joka alkoi kun Sveitsin toiseksi suurimman pankin, Credit Suissen entinen työntekijä kauppasi noin 1500 ihmisen luottotietoja Saksan valtiolle 2,5 miljoonalla eurolla. Ensiksi tietoja kaupattiin Nordrhein-Westfalenin veronviranomaisille. Tiedot oli tallennettu CD:lle ja työntekijän mukaan CD sisälsi veronkiertäjien luottotietoja, joiden perusteella valtion voidaan odottaa saavan takaisin verotuloja n. 400 miljoonaa euroa. Skandaali on nyt päättymässä verottajan voittoon ja valtio saa kuin saakin takaisin miljoonia euroja.

Kyseessä on varastetut luottamukselliset tiedot ja aluksi ostopäätöstä pitkitti keskustelu valtion oikeudesta CD:n ostoon. Esiin nousseet kysymykset koskivat oikeutta varastettujen tietojen ostamiseen ja näiden todisteena käyttämiseen veronkiertäjiä vastaan. Valtionjohto näytti kuitenkin vihreää valoa hankinnalle jo helmikuussa ja CD ostettiin. Tiedot hankki ensisijaisesti Nordrhein-Westfalenin osavaltio.


Uusimpia käänteitä jutussa on valtion syyttäjien ilmoitus rikostutkinnan aloittamisesta Düsseldorfissa, Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa koskien 1100 Credit Suisse pankin asiakkaan ja henkilökunnan paikallisia operointeja Saksassa. Perusteena on epäilys sveitsiläisen pankin systemaattisesta asiakkaiden neuvonnasta rahojen piilottamiseen veroviranomaisilta. Pankin asiakkaiden investoinnit ovat noin 1,2 miljardia euroa.

Pankki taas on toistuvasti ilmoittanut, että ei tiedä sisältääkö CD heidän asiakkaidensa luottamuksellisia tietoja. Asiakkaita on paljastunut eri paikkakunnilta ja osavaltioista jonka perusteella tutkimukset ovat laajentuneet myös muihin osavaltioihin, kuten Baijerin, Hessenin, Baden- Württenbergin ja Reininmaan osavaltioihin.

Valtion pelotetaktiikka sekä ostosta ilmoittamisessa sekä CD:n hankinnassa on ollut ilmeisen hyvä. Yli 10 000 veronkiertäjää on ilmoittautunut vapaaehtoisesti veroviranomaisille toivoen pääsevänsä vähillä rangaistuksilla ja välttävänsä tutkimukset. Saksan lain mukaan he, jotka ilmoittavat epäselvistä tuloistaan, maksavat takaisin verot ja niihin lasketut korot, ennen kuin tutkimukset on aloitettu selviävät syytteiltä.

Pelkällä ilmoituksella CD:n mahdollisesta hankinnasta tuli ilmi tuhansia veronkiertäjiä ja näin ollen luottotiedot sisältävän CD:n hankinnan jälkeen, valtion verotulojen arvioidaan nousevan jopa yli alun perin arvioidun 400 miljoonan euron. Tosiasiallinen veronkiertäjien määrä ei ole tarkasti tiedossa, mutta lehdistössä on epäilty valtion verotuloja olevan kateissa jopa yli miljardi euroa.

Keskustelua käydään edelleen CD:n ostosta sen oikeudelliselta kannalta. Vaikka hankinta on jo tehty, ovat lakimiehet tyrmänneet tietojen oston epämoraalisena tekona ja laillisesti hankalana kysymyksenä. Valtionjohto taas on päätynyt tilanteeseen, että perustuslain mukaan verohallinto on perusteiltaan koko valtion asia mikä hyödyttää myös yksityisiä kansalaisia eikä tässä tapauksessa ole kyse rikoksen suosimisesta vaan valtion ”omaisuuden” takaisin saamisesta. Keskustelu on jakanut laajasti poliitikkojen mielipiteitä eri osavaltioissa, vaikka lopputulos onkin ollut positiivinen.

Kuva: 111 Emergency, flickr.com(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby3.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)