Puhemies Vanhanen Saksassa: Yhtenäisyys ja tuki Ukrainalle tärkeää

​Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen korosti Euroopan yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta Ukrainalle läpi vaikeidenkin aikojen, kun hän tapasi Saksan liittopäivien puhemiehen Bärbel Basin ja saksalaisia kansanedustajia tiistaina Berliinissä.

Suomen eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja Saksan liittopäivien puhemies Bärbel Bas kättelevät.

”Saksassa on huolta, että tuki Ukrainalle ja talouspakotteille vähenee, kun ihmisiä ahdistaa omista laskuista selviäminen. Yhtenäisyyden ja solidaarisuuden säilyttäminen Euroopassa on kuitenkin tärkeää ja kaikkien yhteinen tavoite”, Vanhanen tiivisti keskustelujen mielialoja.

Tapaamisissa nousivat esille myös vierailupäivää edeltäneet Venäjän ohjusiskut Ukrainan siviilikohteisiin.

”Iskut ovat tuomittavia, ja ne muistuttavat Venäjän perusteettomasta hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan. Tärkeintä on keskittyä siihen, miten voimme yhdessä tukea Ukrainaa”, Vanhanen totesi.

Suomen pitkä itäraja Venäjän kanssa oli hyvin isäntien tiedossa, ja keskusteluja käytiin laajasti turvallisuus- ja valmiuskysymyksistä, mukaan lukien kyberturvallisuudesta ja mahdollisesta pakolaismäärien kasvusta tulevana talvena. Myös Suomen Nato-päätöksentekoprosessi kiinnosti, ja puhemies kiitti Saksaa vahvasta tuesta Suomen Nato-prosessille ja liittopäiviä jäsenyyden nopeasta ratifioinnista.

Toiveena vierailuvaihdon elpyminen koronatauon jälkeen

Matkan päätarkoitus oli paitsi vaihtaa ajatuksia ajankohtaisista kysymyksistä myös vahvistaa parlamentaarisia suhteita. Vierailua oli suunniteltu jo ennen pandemiaa. Puhemiehen valtuuskunnassa olivat mukana kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd.), Elina Valtonen (kok.) ja Tom Packalén (ps.). Valtuuskunta tapasi Berliinissä puhemies Basin lisäksi liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan ja Pohjoismaiden ystävyysryhmän edustajia.

Tapaamisissa korostui parlamentaaristen suhteiden merkitys ja yhteistyö valiokuntien sekä ystävyysryhmien kesken. Vanhanen toisti tapaamisissa toiveen, että koronapandemian jälkeen Suomen ja Saksan kansanedustuslaitokset voivat palata säännölliseen vierailuvaihtoon ja kutsui liittopäivien puhemiehen Suomeen.

”Suhteet Suomen ja Saksan välillä ovat erittäin hyvät ja tiiviit. Yhteistyöaloja on monia, ajankohtaisina esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspoliittiset sekä energia- ja ilmastokysymykset, arktiset asiat ja innovaatioihin ja yrityselämään liittyvät kysymykset”, Vanhanen summaa.