Pohjoismaisten suurlähetystöjen harjoittelijatapaaminen kokosi kansainväliset harjoittelijat yhteen Berliinissä

Pohjoismaisten suurlähetystöjen harjoittelijatapaaminen kokosi kansainväliset harjoittelijat yhteen Berliinissä

Pohjoismaiset harjoittelijat järjestivät kaikkien Berliinin suurlähetystöjen perinteisen harjoittelijatapaamisen pohjoismaisten lähetystöjen yhteistalo Felleshusissa 15.11.2019.

Kuva: Suomen suurlähetystö, Berliini/Reetta Laukkanen.

Tänä vuonna mukaan oli kutsuttu harjoittelijoita myös Saksan ulkoministeriöstä (Auswärtiges Amt). Tapahtuma keräsi lopulta paikalle yli 80 osallistujaa 25 eri maasta. Tilaisuudessa harjoittelijat pääsivät verkostoitumaan ja jakamaan kokemuksiaan kollegoiden kesken.

Tapahtuma sisälsi sekä asiapitoista että vapaampaa ohjelmaa. Aluksi vieraat pääsivät tutustumaan lähetystökompleksiin lyhyillä esittelykierroksilla, minkä jälkeen vieraat siirtyivät auditorioon kuuntelemaan Suomen lähetystön ministeri Antti Kasken avauspuheenvuoroa. Kaski puhui tervehdyksessään Suomen kunnianhimoisista ilmastotavoitteista sekä pohjoismaisesta yhteistyöstä. Lisäksi Kaski kertoi omien kokemuksiensa kautta diplomaattien vaikutusmahdollisuuksista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämisessä.

Ohjelma jatkui paneelikeskustelulla, jonka aiheena oli ilmastonmuutos ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Aihe oli ajankohtainen paitsi Saksassa käytävän keskustelun, myös Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ilmastotavoitteiden kannalta. Keskusteluun haettiin saksalaista ja eurooppalaista näkökulmaa kutsumalla panelisteiksi eri taustaryhmiä edustavia asiantuntijoita. Puhujina olivat tutkija Felix Heilmann ajatushautomo E3G:stä, aktivisti Annemarie Botzki Saksan Extinction Rebellionista sekä Michael Baumgarten ammattiliitto IG BAU:n kestävään kehitykseen erikoistuneesta tutkimusinstituutti PECO:sta. Moderaattorina toimi Suomen suurlähetystön harjoittelija Katariina Kulha. Puhujat toivat paneelissa esiin sen, että sosiaalisesti oikeudenmukainen ilmastonmuutoksen torjunta vaatii kaikkien osapuolten välistä dialogia, ja että poliitikot eivät vielä ole kyenneet riittävän kunnianhimoisiin päätöksiin. Tähän Annemarie Botzkin mukaan ratkaisu voisi olla ilmastotoimenpiteistä linjaava kansalaisraati.

Paneelikeskustelun jälkeen vapaamuotoinen osuus alkoi yhteiskuvalla, jonka jälkeen siirryttiin nauttimaan pohjoismaisten harjoittelijoiden valmistamia tarjoiluja. Tutustumisen ja verkostoitumisen vauhdittamiseksi oli suunniteltu tietovisa, jonka kysymykset käsittelivät illan paikan ja teeman hengessä Pohjoismaita, Saksaa ja ilmastoa.

Harjoittelutapaaminen oli hieno esimerkki sujuvasta pohjoismaisesta yhteistyöstä ja sai osallistujilta runsaasti positiivista palautetta. Tapahtumasta ylijäänyttä ruokaa saatiin myös lahjoitettua eteenpäin kodittomien ruoka-apuun Berliner Obdachlosenhilfe -organisaation kautta. Verkostoitumisen, uusien kontaktien luomisen ja kokemusten vaihdon lisäksi tapahtuma antoi osallistujille uutta ajateltavaa ilmastonmuutoksen torjunnasta ja vahvisti Pohjoismaiden ja Suomen positiivista maakuvaa. Tapahtuma oli myös järjestäjille arvokas oppimiskokemus, jossa sai hyödyntää monia harjoittelun aikana opittuja asioita käytännössä. 

 

Teksti: Reetta Laukkanen, Katariina Kulha ja Karoliina Johnsson. 

Pohjoismaat
harjoittelijat
kansainvälinen yhteistyö
kansainvälinen yhteistyö
pohjoismainen yhteistyö