Pääministeri Juha Sipilä ja varakansleri Sigmar Gabriel Berliiniin Suomi 100 -juhannusjuhlaan

Berliiniin on tulossa Suomen ja Saksan talouden ja politiikan keskeisiä vaikuttajia 21. kesäkuuta 2017 järjestettävään suomalaiseen juhannusjuhlaan. Loppuillasta myös suurelle yleisölle avautuvasta tapahtumasta odotetaan suurta kansanjuhlaa. 

"Tästä tulee Suomi 100-juhlavuoden alkuvuoden päätilaisuus Saksassa", sanoo suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde. "Sekä Saksan varakansleri, ulkoministeri Sigmar Gabriel että pääministeri Juha Sipilä ovat vahvistaneet osallistumisensa 400 kutsuvieraan joukkoon." Tilaisuus on paitsi 100-vuotisjuhla myös suomalaisen kulttuurin, innovaatioiden, matkailun ja elintarviketuotannon voimannäyttö.

Suurlähetystön järjestämän kesäjuhlan tavoitteena on koota Suomelle tärkeimmät saksalaiset ja Saksalle tärkeimmät suomalaiset vahvistamaan yhteistyötä entisestään ja viettämään yhdessä vuoden pisimmän päivän, kesäpäivänseisauksen iltaa suomalaisissa kesätunnelmissa.

Juhla järjestetään Berliinin pohjoismaisten suurlähetystöjen sisäpihalla. Syntymäpäiväsankarin tarina kerrotaan tällä kertaa viihteellisenä musiikkiteatterina: orkesteri Tango Alakulo(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), erityisvierainaan pianisti Iiro Rantala sekä laulajat Yona ja Wimme Saari, kertoo Suomen tärkeimmät käänteet eri vuosikymmeniltä tangon sävelin. Tarinan saksankielisestä kerronnasta vastaa Roman Schatz.

Yhteistyössä yritysten kanssa 

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Visit Finlandin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Nokian (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)kanssa. Mukana ovat myös Fortum, Cinia, Rolls-Royce Deutschland, Viking Line sekä joukko muita yrityksiä. 

Pääkumppani Nokia on esimerkki yrityksestä, joka on pystynyt uudistumaan aina maailman muuttuessa. Nokia perustettiin vuonna 1865 Suomessa, jossa yhtiön pääkonttori edelleen sijaitsee. Nokialla on toimintaa tällä hetkellä yli 100 maassa, myös Saksassa, jossa yhtiöllä on noin 4 000 työntekijää 11 kaupungissa. Ulmin ja Nürnbergin tutkimus- ja kehityskeskuksilla on keskeinen rooli innovaatioiden kehittämisessä Nokian strategian kannalta keskeisillä alueilla kuten muun muassa 5G ja esineiden internet. Verkkoteknologian lisäksi Nokia keskittyy digitaalisen terveydenhuollon ja digitaalisen median ratkaisuihin. Nokian OZO-virtuaalitodellisuuskameralla kuvattuihin suomalaiselämyksiin pääsee tutustumaan juhannusjuhlilla 360-asteen 100 Moods from Finland -teltassa.

Saksalaisten kiinnostus Suomeen vahvassa nousussa

"Suomen juhlavuosi on tuonut merkittävän nosteen Suomen kysyntään ja tunnettuuteen", kertoo Visit Finlandin Saksan edustaja Jyrki Oksanen. "On laskettu että Suomessa on 550 000 ihmistä valmistelemassa juhlavuoden tuhansia tapahtumia. Matkailijoilla on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua suomalaisuuden monimuotoisuuteen", Oksanen iloitsee. Saksalaiset ovat tällä hetkellä Suomen kolmanneksi suurin matkailijaryhmä: saksalaisten matkustus kasvoi 17 % vuonna 2016. Tavoitteena on tänä vuonna kasvattaa sitä merkittävästi. Viime talvena suorien lentojen kautta Lappiin tulleiden saksalaisten matkailijoiden määrä lisääntyi 54 %:lla. Visit Finland odottaa tulevana talvena 30–40 %:n kasvua. 

Mitä olisi suomalainen juhannus ilman saunaa? Tapahtumassa on esillä perinteistä ja modernia suomalaista saunaosaamista. Visit Finland tuo juhlaan pyörillä liikuteltavan saunavaunun paljuineen. Saunassa voi kokea suomalaislöylyt, ja saunavaunu on juhla-arvonnan pääpalkinto. Arvontaan voi osallistua 20.6. klo 09.00 asti osoitteessa www.sommer-in-finnland.de(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Voittajan nimi julkistetaan juhlassa. Tammikuussa käynnistynyt Visit Finlandin Slow Finland -saunakiertue ja sitä tukeva suomalaisia matkailualueita esiin nostava mediayhteistyö sekä online-kampanja on kerännyt jo yli 24 miljoonaa mainosnäyttöä, ja kampanjaan on tutustunut jo lähes 10 miljoonaa saksalaista kuluttajaa.

Elintarvikeviejät tarjoavat parastaan 

Finpron Food from Finland(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) -vientiohjelma ja suomalaiset elintarviketuottajat ovat mukana tarjoamalla tuotteita, joista kokki Kim Palhus yhdessä suurlähetystön keittiömestarin Tuija Laukkosen kanssa valmistaa kesäisen herkkupöydän yhteistyökumppaneille varattuun juhlan alkuosaan. Tilaisuuden tarkoitus on myös edistää puhtaiden ja aitojen suomalaisten elintarvikkeiden pääsyä Saksan markkinoille. Food from Finland auttaa suomalaisia elintarvikkeita ja juomia tässä Saksan markkinoiden avauksessa.

Kutsuvierastilaisuuden jälkeen lähetystöpihan portit avataan klo 20:00 suurelle yleisölle ja juhannusjuhla jatkuu osana eri puolilla maailmaa vuosittain vietettävää Fête de la Musique(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) -kaupunkijuhlaa. Iloisen kansanjuhlan musiikista vastaavat Tango Alakulon lisäksi menevään jazziinsa iskelmää ja kaurismäkeläistä elokuvatunnelmaa sekoittava Dalindèo(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) sekä mainetta niittänyt poikakuoro Cantores Minores(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Tampereen upouuden Muumimuseon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) muumipeikot, kukkaseppeleet, saunavastojen ja -vihtojen sitominen sekä muut saunomisperinteet tuovat iltaan juhannuksen ja kesäyön taikaa. Maksuttomassa yleisötilaisuudessa myytävänä on suomalaista ruokaa ja juomaa. 

Tilaisuuden juontavat Transparency International Deutschlandin toiminnanjohtaja Anna-Maija Mertens ja Redstone Digitalin johtaja Samuli Sirén.