Mitä tänään syötäisiin? Lounasreseptejä etätyökeittiöön

Moni meistä tekee tällä hetkellä etätöitä ja yrittää samalla selvitä muista arjen askareista – kuten kokkaamisesta kotona. Suurlähetystön kokki Tuija Laukkonen kokosi joukon herkullisia ja helppoja lounasreseptejä. Muistathan aloittaa jokaisen kokkaussession käsienpesulla. Guten Appetit!

Lohikeitto (4 hengelle)

600 g perunoita
250 g porkkanoita
50 g sipulia
1 litra vettä
1-2 kalaliemikuutio
500 g lohta
tilliä
ruohosipulia
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita
2 dl kermaa (jos haluat)

Keitä kalaliemessä kuutioidut perunat ja porkkanat n. 10 minuutin ajan. Lisää sipuli ja keitä vielä n. 5 min. Lisää lohi, kerma ja kiehauta varovasti. Älä keitä liikaa. Lisää voi, tilli, ruohosipuli. Mausta lisää jos tarvitsee. Nauti tumman leivän kanssa. Voit jättää kerman pois jos haluat – lisää siinä tapauksessa vähän kalalientä.

Bataattimunakas ja tomaattisalsaa (2 hengelle)



Munakas
1 bataatti (n. 200 g)
1 rkl voita tai öljyä
1 salottisipuli
merisuolaa, mustapippuria
3-4 kananmunaa
ruohosipulia, persiljaa silputtuna
4 rkl kermaa (vettä)

Tomaattisalsa
100 g terttutomaattia
2 kevätsipulia (tai salottisipulia)
½ sitruunan mehu
½ chili
4 rkl oliiviöljyä
ripaus sokeria
ripaus suolaa
mustapippuria

Valmista ensin salsa. Halkaise tomaatit tai leikkaa ne neljään osaan. Sekoita muut aineet joukkoon. Pyöritä lusikalla tomaatteja nesteessä. Jätä maustumaan.

Valmista sitten munakas. Kuori ja pilko bataatti ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannu, lisää voi/öljy pannulle, kaada bataatit ja sipuli ja pyörittele niitä n. 4–5 min niin, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Älä polta. Vatkaa munat, mausteet ja kerma kulhossa ja kaada bataattiseoksen kanssa pannulle. Kypsennä muutama minuutti matalalla keskilämmöllä, munakasta ei tarvitse kääntää. Nauti tomaattisalsan ja hyvän leivän kanssa.

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti (2 hengelle)

1-2 punajuurta
1 bataatti
100 g salaattiseosta
1 kourallinen pähkinöitä
100 g vuohenjuustoa

Salaattikastike
½ sitruunan mehu
1 tl sinappia
1 tl hunajaa
½ dl öljyä
suolaa, pippuria
Hölskytä kastike kannellisessa lasipurkissa.

Kypsennä punajuuret kuorineen uunissa n. 1 tunnin ajan 180–200 oC asteessa. Voit tehdä tämän jo edellisenä päivänä.

Kypsennä bataattiviipaleet uunissa n. 15 min 180–200 oC asteessa. Laita pinnalle öljyä, vähän sitruunamehua, pippuria, ripaus sokeria ja suolaa.

Kuori punajuuret ja pilko lohkoiksi. Mausta pippurilla ja suolalla, lisää hieman öljyä ja sitruunamehua.

Lisää kulhoon salaatti, punajuuret, bataatit. Murustele vuohenjuusto ja pähkinärouhe päälle. Lorauta vielä kastike ja nauti.

Raparperikiisseli (2 hengelle)

4 raparperia (n. 300 g)
n. ½ dl sokeria
n. ½ dl mehua (esim. marjamehua tai appelsiinimehua)
3 dl vettä
1 dl mansikoita

Keitä raparperit vesi-mehu-sokeriliemessä n. 15 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Lisää mansikat ja nauti vaniljakastikkeen tai maidon kera.

Munakoiso-tomaattipasta ja paistettua fenkolia
(2 hengelle)

1 pieni munakoiso
100 g tomaattia (pieniä)
1 porkkana
1 chili
4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä tai voita
2 dl tomaattimurskaa
100 g pastaa (spaghetti)
50 g parmesaania
suolaa, sokeria, mustapippuria

Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Laita kulhoon ja ripottele kuutioille hieman suolaa ja pyöräytä, jätä 5–10 minuutiksi. Viipaloi porkkana ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi chili ja valkosipuli. Leikkaa pikkutomaatit puoliksi. Laita pannulle öljy/voi, kuumenna ja kuullota sipuli ja chili. Valuta munakoiso siivilän läpi hieman puristaen niin että neste poistuu ja lisää se pannulle. Lisää myös porkkanat, tomaatit ja tomaattimurska. Pyöräyttele pannulla n. 5–10 min.

Keitä pasta samalla.

Mausta kastike suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Valuta pasta j alisää kastikkeen joukkoon. Raasta parmesaania pinnalle ja tarjoa paistetun fenkolin kanssa.

Paistettu fenkoli
1 fenkoli
öljyä / voita
sitruunan mehua
sitruunan kuorta
basilikaa
mustapippuria

Lohko fenkoli kuuteen osaan. Jätä kova keskiosa pois. Laita pannulle öljy/voi, ripottele pannulle suolaa, pippuria, kuivattua basilikaa, sitruunamehua. Paista leikattu pinta pannua vasten keskilämmöllä n. 10 minuutin ajan, kääntele.

Munakoisorullat juustokastikkeessa (2 hengelle)

1 munakoiso
2 keitettyä perunaa
1 dl tomaattisalsaa
50 g pehmeää juustoa (esim. vuohenjuustoa)
basilikaa
suolaa
pippuria
persiljaa

Juustokastike
2 dl kermaa
50 g juustoa
persiljaa

Leikkaa munakoiso pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Ripottele suolaa päälle, itketä.
Kuutioi keitetty peruna kulhoon, lisää tomaattisalsa ja murustele juusto joukkoon. Mausta seos.

Valmista tässä välissä juustokastike: Keitä kermaa kokoon, varo ettei kuohu yli. Lisää juusto ja lopuksi persilja.

Kuivaa munakoisoviipaleet. Laita peruna-tomaattitäyte munakoisoviipaleiden päälle ja rullaa. Laita uuninkestävään vuokaan ja kaada juustokastike päälle. Kypsennä uunissa 175oC asteessa n. 30 minuuttia. Nauti vihersalaatin kera.

Pinaattiletut (2 hengelle)

100 g pinaattia
2,5 dl maitoa
1,25 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
ripaus sokeria
loraus öljyä

Tee taikina seisomaan noin puoleksi tunniksi. Vispaa maitoon vehnäjauhot, kananmuna, suola, sokeri ja öljy. Puhdista lehtiruodot pinaatin lehdistä. Huuhtele, kuivaa ja leikkaa suikaleiksi. Käytä pannulla ja lisää taikinaan. Paista rapeita lettuja. Nauti juustosalaatin ja puolukkahillon kanssa.

Raparperikeikauskakku ja vaniljakastiketta

n. 500 g raparperia
1,25 dl ruskeaa sokeria
50 g voita

125 g voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kuori ja pilko raparperi. Lisää sokeri ja voi. Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi alle ja kaada seos vuokaan. Paista uunissa 200 oC asteessa n. 15 minuuttia (voi valuttaa uuniin, joten laita pellin pohjalle leivinpaperi).

Tee taikina. Vatkaa sokeri ja voi. Lisää muna ja lopuksi jauhoseos. Taputtele tai kauli taikina uunista otetun raparperivuoan päälle. Paista n. 20 minuuttia 200oC asteessa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja kumoa vadille. Nauti vaniljakastikkeen kera.

Vaniljakastike
1 vaniljatanko (vaniljasokeri)
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
½ dl sokeria
2 munankeltuaista

Laita aineet kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sekoita koko ajan. Anna jäähtyä.

Parsa-juustopiirakka

Sekoitettu voitaikina
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
vettä

Täyte
3 kananmunaa
250 g mascarponea tai muuta tuorejuustoa
3 rkl kermaa
3 rkl sitruunamehua
1 sitruunan kuori raastettuna
2 tl suolaa
mustapippuria
200 g kovaa juustoa raasteena
500 g vihreää parsaa
200 g vuohenjuustoa

Tee taikina: Nypit voi ja jauhot, lisää lopuksi vesi. Sekoita taikinaksi ja jätä lepäämään n. puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina ja siirrä se piirakkavuokaan. Paista n. 15 minuuttia.

Tee sillä aikaa täyte: Vatkaa munien rakenne rikki, lisää mascarpone, kuohukerma, sitruunamehu ja sitruunan kuori. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota pohja uunista, laita uuni 175 asteeseen. Kaada täyte pohjan päälle ja paista n. 15 minuuttia.

Sen jälkeen laita kuoritut parsat, joista on poistettu kovat tyvet, piirakan päälle ja ripottele juustot pinnalle. Paista vielän. 15 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit lisätä pinnalle paahdettuja siemeniä (esim. kurpitsan tai pinjan), joita paahdat kuivalla pannulla – älä polta.