Kuntavaalien ennakkoäänestys Saksassa 2021

Kuntavaalien ennakkoäänestys Saksassa 2021

Kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 13. kesäkuuta 2021. Vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä annettu laki tuli voimaan 29. maaliskuuta. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 26.5.-8.6. ja ulkomailla 2.-5.6.2021.

Ennakkoäänestyspaikat sijaitsevat Suomen edustustoissa tai niiden toimipaikoissa 75 maassa. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja ulkomailla on 108. Saksassa ennakkoon voi äänestää Berliinissä.

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä edustojen lisäksi suomalaisilla aluksilla, jotka liikkuvat Suomen rajojen ulkopuolella ennakkoäänestysajankohtana.

Kuntavaaleissa äänioikeus on sidoksissa asianomaisessa kunnassa asumiseen – siten pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa.

Oikeusministeriöllä on yleisvastuu vaalien toimeenpanosta. Se julkaisee 8.4. vaalit.fiLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)-verkkosivuilla listan ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloista.

Mitä jos kirjeäänestäisit tällä kertaa? 

Kuntavaaleissa äänioikeutettu voi käyttää äänioikeuttaan myös kirjeäänestyksessä, jonka järjestämisestä vastaa oikeusministeriö. Äänioikeutettua kehotetaan tilaamaan kirjeäänestysmateriaali myös siinä tapauksessa, että hän suunnittelee äänestävänsä ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä. 

Niihin maihin, joihin posti ei koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti kulje, kirjeäänestysmateriaalit voidaan lähettää kaupallisella lähettipalvelulla oikeusministeriön kustannuksella.

Joko ehdit tilata kirjeäänestyspaketin?

Ennen vaalipäivän muutosta tilattuja kirjeäänestysmateriaaleja ei tarvitse tilata uudelleen vaan jo tilatut materiaalit kelpaavat myös 13.6. järjestettävissä kuntavaaleissa.

Koronapandemian johdosta ennakkoäänestyksen järjestäminen ilmoitetusti ennakkoäänestyspaikassa ei välttämättä toteudu maan viranomaisten joskus lyhyelläkin aikasäteellä ilmoittamien rajoitusten tai sulkujen johdosta. Kirjeäänestyksen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi-Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)sivuilta. 

Ennakkoäänestyspaikka Saksassa:

Berliini Suomen suurlähetystö
Rauchstrasse 1, 10787 Berlin
Puh. +49-30-5050 30

Avoinna:
Keskiviikko-perjantai 02.06. - 04.06.2021 klo 13:00–19:00
Lauantai 05.06.2021 klo 09:00 - 19:00

Tervetuloa antamaan äänesi kuntavaaleissa! Muistathan maskin.