Hallitus linjasi neuvottelussaan sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista - tilanne päivitetty 6.8.2020

Hallitus linjasi neuvottelussaan sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista - tilanne päivitetty 6.8.2020

Hallitus linjasi, että maahantulon rajoituksista luovutaan 13.7. alkaen tämänhetkisen epidemiatilanteen perusteella mm. Suomen ja Saksan välisessä liikenteessä.

Päivitetty 6.8.2020 Alankomaita, Belgiaa ja Andorraa koskevien matkustusrajoitusten osalta 
Päivitetty 27.7.2020 Itävaltaa, Sveitsiä ja Sloveniaa koskevien matkustusrajoitusten osalta

Maahantulon rajoituksista luovutaan sisärajoilla 13.7.2020 alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu. Raja-arvona pidetään ensisijaisesti 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Sisärajavalvonnasta luovutaan tämänhetkisen epidemiatilanteen perusteella seuraavien maiden kohdalla: Saksa, (Alankomaat**), (Belgia**), Italia, (Itävalta*), Kreikka, Malta, Slovakia, (Slovenia*), Unkari, Liechtenstein ja (Sveitsi*). Jo aiemmin Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan liikenteessä sekä huvialusliikenteessä. 


** Valtioneuvosto päätti istunnossaan 6. elokuuta palauttaa sisärajavalvonnan uudelleen käyttöön Suomen ja Alankomaiden sekä Suomen ja Belgian välisessä liikenteessä. Ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan lisäksi Andorrasta Suomeen saapuvaan liikenteeseen. Näissä maissa tautitapausten määrät ovat edellisen arvioinnin jälkeen kääntyneet kasvuun. Rajoitukset tulevat voimaan maanantaina 10.8.

* Valtioneuvosto päätti istunnossaan 23. heinäkuuta palauttaa sisärajavalvonnan uudelleen käyttöön Suomen ja Itävallan, Slovenian ja Sveitsin väliseen liikenteeseen. Näissä maissa tautitapausten määrät ovat edellisen arvioinnin jälkeen kääntyneet kasvuun. Rajoitukset astuivat voimaan maanantaina 27. heinäkuuta.  

Hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta uudelleen noin kahden viikon kuluttua epidemiologisen tilanteen perusteella.

Tiedote 6.8.2020
Tiedote 23.7.2020


Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja maahantulon rajoitukset jatkuvat edelleen Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla sekä Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tsekin tasavallan välisessä liikenteessä. Siltä osin kuin sisärajavalvonta jatkuu, sisärajoilla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Ulkorajaliikenteessä noudatetaan sisärajaliikennettä vastaavaa arviointikriteeriä tautitapausten ilmaantuvuudessa. Tällöin hallituksen linjauksen mukaan liikenne sallitaan rajoituksitta Suomen, Kyproksen, Irlannin, (Andorran**), San Marinon ja Vatikaanin välillä. 

Lisäksi 13. heinäkuuta alkaen Suomen ja Algerian, Australian, Georgian, Japanin, Uuden-Seelannin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Tunisian, Uruguayn ja Kiinan välisessä liikenteessä olisi sallittua näissä maissa asuvien työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne vastaavin rajoituksin kuin sisärajoilla. 

Tilannetta tarkastellaan uudelleen noin kahden viikon välein

Hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta uudelleen noin kahden viikon kuluttua epidemiologisen tilanteen perusteella ja tekee tarvittaessa uusia päätöksiä.

 Rajoituksia voidaan tarvittaessa palauttaa, jos epidemiatilanne pahenee merkittävästi jossakin maassa. 
 

Valtioneuvoston tiedote 8.7.2020: Hallitus linjasi neuvottelussaan sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista