angle-left Eduskuntavaaleissa 2019 äänestettiin vilkkaasti ulkomailla – Saksassa 1981 ennakkoäänestäjää

Eduskuntavaaleissa 2019 äänestettiin vilkkaasti ulkomailla – Saksassa 1981 ennakkoäänestäjää

Eduskuntavaalien 2019 ennakkoäänestys Saksassa houkutteli runsaasti äänestäjiä paikalle Berliinissä, Hampurissa sekä Frankfurtissa. Yhteensä 1981 äänestäjää jätti ennakkoäänensä neljän päivän aikana 3.-6.4.2019.

Vuoden 2019 eduskuntavaalien ennakkoäänestys järjestettiin Saksassa 3.-6. huhtikuuta 2019. Ennakkoon oli mahdollista äänestää Suomen suurlähetystössä Berliinissä sekä Suomen kunniakonsulaateissa Hampurissa ja Frankfurtissa. Äänestäjiä kävi neljän ennakkoäänestyspäivän aikana yhteensä 1981 (vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 2592).

Tämän vuoden vaaleissa ulkosuomalaiset saivat ensimmäistä kertaa äänestää myös kirjeitse, mikä on osaltaan voinut vaikuttaa ennakkoäänestäjien määrän vähenemiseen Suomen edustustoissa ja niiden toimipisteissä. Ulkosuomalaisten järjestöt ovat toivoneet kirjeäänestystä jo 1990-luvulta lähtien ja monet iloitsivat lisämahdollisuudesta äänestää ilman ylimääräistä reissua Suomen edustustoon. Kirjeäänestäjiä ulkomailla oli yhteensä 6166 äänestäjää.  Kirjäänestyspaketteja tilattiin yhteensä 2509 kpl Saksaan, mutta tarkka kirjeäänestäjien lukumäärä Saksassa ei ole tiedossa. Kirjeäänestyksestä vastasi Oikeusministeriö. 

 

Suosituin äänestyspäivä Saksassa oli lauantai, jolloin yhteensä 808 äänestäjää kävi jättämässä äänensä aurinkoisessa säässä. Erityisesti merkillepantavaa oli nuorten äänestäjien aktiivisuus ympäri Saksaa. Ennakkoäänestys on myös monille Saksassa asuville suomalaisille tapa tavata ystäviä ja tuttaviaan: Äänestyspaikalla vallitsi vilkas puheensorina ja Berliinissä monet jäivät äänestyksen jälkeen perinteisille vaalikahveille pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistalo Felleshusin kahvilaan. ”Nyt oli loistava vaalisää ja on hienoa päästä käyttämään äänioikeutta. Juuri äsken äänestettyäni tuli myös samalla hyvä mieli”, kommentoi Suomen Saksan-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde äänestämisen yhteydessä.

Lämmin kiitos kaikille äänestäjille ja vaalivirkailijoille!

 

 

Äänestäjien määrä ennakkoäänestyspaikkojen mukaan:

 

  • Berliini, yhteensä neljänä päivänä 926
  • Hampuri, yhteensä neljänä päivänä 547
  • Frankfurt, yhteensä neljänä päivänä 508

Eduskuntavaalien vaalipäivä Suomessa on sunnuntai 14.4.2019. Ennakkoäänten laskenta aloitetaan vaalipäivänä vaalipiirilautakunnissa. Vaalipäivänä annettujen äänten alustava laskenta aloitetaan heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua 14.4.2019 klo 20. Lisätietoja eduskuntavaalien tuloksen laskennasta

 

”Nyt oli loistava vaalisää ja on hienoa päästä käyttämään äänioikeutta. Juuri äsken äänestettyäni tuli myös samalla hyvä mieli.”
Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde
eduskuntavaalit
vaalikelpoisuus
vaalit
äänestykset
äänestäminen
äänioikeus