Aktiiviset Saksan Suomi-toimijat tapasivat virtuaalisesti 5.11.2021

Aktiiviset Saksan Suomi-toimijat tapasivat virtuaalisesti 5.11.2021

Saksan Suomi-toimijat tapasivat virtuaalisesti 5.11.2021. Suomen suurlähetystön järjestämä tilaisuus kokosi yhteen noin aktiivista 80 Suomi-toimijaa yhteiskunnan eri aloilta. Tilaisuuden läpileikkaavana teemana oli kestävä kehitys. Saimme kuulla kestävän tulevaisuuden ajankohtaisia viestejä ulkoministeriöstä ja tulevaisuustalo Sitrasta sekä eri Suomi-toimijoiden puheenvuoroissa. Perjantainen iltapäivä tarjosi mahdollisuuden vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia sekä ideoida yhdessä uutta. Kirsikkana kakun päällä oli ansioituneen Suomi-toimijan palkitseminen Berliinin-suurlähetystön kunniakirjalla. Rengas-lehden päätoimittaja ja pitkäaikainen vapaaehtoistyöaktiivi Ritva Prinz sai perustellusti tänä vuonna ensimmäistä kertaa myönnetyn huomionosoituksen. Traditio saa jatkoa ensi vuonna.

Tilaisuuden aluksi suurlähettiläs Anne Sipiläinen kertoi suurlähetystön eri sektorien vilkkaasta toiminnasta. Syksyyn on mahtunut niin useita eri tason vierailuita Suomen ja Saksan välillä, monipuolista Team Finland-työtä, paljon tapahtumia lehdistö- ja kulttuuripuolella kuin myös huisketta konsulipalveluissa. Maidemme välinen yhteistyö jatkuu tiiviinä, ja Saksan vihreä ja digitaalinen siirtymä tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille sekä hyvät edellytykset tiivistää Suomen ja Saksan poliittista ja kaupallistaloudellista yhteistyötä edelleen.

UM:n kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikön päällikön sijainen, lähetystöneuvos Mikael Långström antoi Suomi-toimijoille rautaisannoksen Agenda 2030:n toimeenpanosta Suomessa. Agenda 2030 sisältää ajankohtaista meille jokaiselle niin työssämme kuin arjessamme: Långström painotti, että me kaikki voimme omassa arjessamme tehdä ympäristöystävällisiä valintoja ja saada yhdessä muutosta aikaan. Kestävän kehityksen teemasta jatkoi Sitran globaalin yhteistyön ja kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Mika Sulkinoja inspiroivalla puheenvuorollaan. Kiertotaloudessa Suomi on tehnyt valtavan kehitysloikan, mutta potentiaalia on vielä parantaa niin kotimaassa kuin globaalistikin – maailma toimii vain 8,6-prosenttisesti kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.  Sulkinoja kannusti jokaista tarkistamaan oman hiilijalanjälkensä Sitran elämäntapatestillä.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Konsuli Tarja Parkkinen kertoi Suomi-toimijoiden terveisten aluksi iloisesta asiasta: suurlähetystö on saanut käyttöönsä liikuteltavan passipäätteen, ”passisalkun”. Joulukuun alussa passi- ja henkilökorttien anominen on mahdollista passipäätteen avulla Suomen kunniakonsulaatissa Münchenissä. (avautuu uuteen ikkunaan)Jatkoa seuraa ensi vuonna – missä ja milloin salkku liikkuu, siitä tiedotetaan suurlähetystön eri kanavilla.

Suomalaisten seurakuntien tulevaisuuden muutoksista ja haasteista Saksassa kertoi suomalaisten pappien työtä Saksassa koordinoiva pastori Hanna Savukoski. Työn tehostaminen ja kehittäminen, uusien suomalaisten tavoittaminen, vapaaehtoistyön muutokset ja samalla seurakuntien perustehtävien ylläpitäminen ja turvaaminen – siinä on haasteita kylliksi. Seurakunnat kuitenkin katsovat tulevaisuuteen positiivisin ja luottavaisin mielin, ja muutos tuo aina mukanaan myös uusia mahdollisuuksia.

Ulkosuomalaisparlamentin ajankohtaisista asioista osallistujat saivat kuulla parlamentin Keski-Euroopan alueen varapuheenjohtajana toimivalta Inka Kuuselalta. Hän innosti kaikkia mukaan ideoimaan ja vaikuttamaan asioihin.

Saksan ja Suomen välisestä kulttuuriyhteistyöstä kertoi Suomen Saksan-instituutin johtaja Mikko Fritze. Tien päältä Autobahnin levähdyspaikalta tavoitettu Fritze kertoi instituutin tulevista näyttelyistä ja tapahtumista, joiden teemat ulottuvat saamelaiskulttuurista satakielen lauluun. Lisäksi Berliinin-suurlähetystön kulttuurikoordinaattori Jana Bobkova kertoi lähetystön pressi- ja kulttuuritiimin kuulumisia. Kulttuuririennoista kiinnostuneiden kannattaa ottaa seurantaan niin Suomen Saksan-instituutin tapahtumakalenteri(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) kuin Berliinin-suurlähetystön kalenteri.  (avautuu uuteen ikkunaan)

Tilaisuuden lopuksi suurlähettiläs palkitsi kunniakirjalla ansioituneen Suomi-toimijan. Ehdokkaista oli runsauden pula, niin moni olisi ansainnut tulla huomioiduksi. Nyt ensimmäisen kerran myönnetyn kunnianosoituksen sai perustellusti Ritva Prinz, joka toimii suomalaisten seurakuntien ja myös muiden Suomi-toimijoiden toiminnasta tiedottavan Rengas-lehden päätoimittajana. Ritva Prinz on tehnyt pitkään vapaaehtoistyötä ja toiminut eri tavoin paikallisen suomalaisyhteisön hyväksi Hessenissä, jossa hän on ollut mm. mukana luomassa uusia yhteistyömuotoja suomalaisen seurakunnan ja saksalais-suomalaisen seuran (DFG:n) välille. Yhteistyön merkitystä hän korosti myös kiitospuheenvuorossaan ja nosti esiin, kuinka tärkeää Rengas-lehdelle vapaaehtoistyö ja vuorovaikutus lukijoiden kanssa on. Suurlähetystö onnittelee vielä kerran Ritva Prinziä ja toivottaa hyvää jatkoa Rengas-lehdelle!

Nyt järjestyksessään kolmannen kerran pidetty Saksan Suomi-toimijoiden tilaisuus on lunastanut paikkansa eri suomalaistoimijoita yhteen kokoavana tapahtumana. Ensi vuonna tapaamme toivottavasti kasvotusten!

Teksti: Tarja Parkkinen ja Katariina Tanhua-Tyrkkö