Afghanistans framtid avgörs med civil krishantering

Afghanistans framtid behandlades då Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle träffade sin värd Alexander Stubb under ett Finlandsbesök. ”Det viktigaste är att först hitta en gemensam strategi och först därefter diskutera metoder för att nå målet”, betonade ministrarna vid en presskonferens den 11 december.

Utrikesminister Alexander Stubb träffade sin tyske kollega Guido Westerwelle i Helsingfors. Utrikesminister Alexander Stubb träffade sin tyske kollega Guido Westerwelle i Helsingfors.

Avsikten är att diskutera Afghanistan vid ett internationellt möte i London i januari. Den finländska och tyska ministern betonade att mötet i London är av politisk karaktär. ”Hela den internationella Afghanistaninsatsens framtid beror på hur vi kan stärka det civila samhället i landet och överlåta ansvaret åt afghanerna själva”, sade Tysklands nye utrikesminister Guido Westerwelle. ”Då är en diskussion om antalet soldater inte ändamålsenlig.”

Återuppbyggnaden av Afghanistan behöver dock även soldaternas stöd, påpekade Westerwelle. ”Men i återuppbyggnaden ska det finnas utsikter för att dra tillbaka trupperna”, sade ministern om den tyska strategin. ”Vi vill inte att uppdraget ska pågå i hundra år.”

Ministern ville ändå inte uppskatta när reträtten äger rum. ”Det viktiga är att Afghanistan kommer på fötter och blir tryggt och demokratiskt. Vi framskrider provins för provins, i vissa snabbare, i andra långsammare.”

”Precis som Guido Westerwelle sade. Först ska vi söka en gemensam strategi”, instämde utrikesminister Alexander Stubb. De tre finländska prioriteringarna i Afghanistan är enligt Stubb säkerhet, återuppbyggnad och civil krishantering.

Ministern berättade att den utrikespolitiska ledningen drar upp riktlinjerna för en egen Afghanistanstrategi i januari då republikens president och regeringen diskuterar frågan. Han ville inte på förhand ta ställning till möjligheten att Finland skulle övervaka en egen provins i Afghanistan. ”Det vore givetvis en stor ändring i våra verksamhetsprinciper.”

Stubb och Westerwelle diskuterade även avdelningen för yttre åtgärder som Europeiska unionen håller på att bygga upp, situationen i Iran, förbindelser med Ryssland och vapenkontroll.

Under sin snabbvisit i morse träffade Westerwelle även republikens president Tarja Halonen.