Tshekki ja Slovakia 2025
Tshekki ja Slovakia ovat molemmat kasvavia talouksia, jotka tarjoavat paljon mahdollisuuksia suomalaisosaamiselle. Molemmilla mailla on merkittäviä tarpeita teollisuuden uudistamiseen sekä vihreän siirtymän että digitalisaation osalta. Energiatehokkuus on noussut keskeiseksi panostusalueeksi energiakriisin seurauksena ja hiilineutraalien energialähteiden käyttö lisääntyy. Suomen Nato-jäsenyyden myötä mahdollisuuksia on auennut myös puolustus- ja turvallisuusteknologian alalla.
Suomalaisyritykset käsittelevät yleensä Tshekkiä ja Slovakiaa yhtenä markkina-alueena. Molempien maiden talouksien kasvun ennustetaan jatkuvan vuonna 2025. Tshekin ja Slovakian talouksien keskeisiä piirteitä ovat teollisuuden (yli 35% bkt:sta) ja erityisesti autoteollisuuden vahva rooli sekä riippuvuus viennistä. Suurin osa viennistä kohdistuu Eurooppaan.
Tshekin väkiluku on noin 10,7 milj. ja Slovakian noin 5,5, milj. Maiden yhteenlaskettu ostovoimakorjattu bkt on samaa suuruusluokkaa kuin Belgian ja 2,2 kertaa Suomen ostovoimakorjattu bkt. Prahan ja Bratislavan alueet ovat vauraita ja ostovoimaltaan Uuttamaata vahvempia. Tshekissä tulotaso asukasta kohden on Keski-Euroopan maiden korkeinta tasoa. Hintataso on Suomeen verrattuna alhainen, joten suomalaisten on pystyttävä tarjoamaan ainutlaatuista osaamista.
Tshekin osuus Suomen kokonaisviennistä on hieman kasvanut. Vuosina 2023 ja 2022 se oli 0,7 prosenttia, kun monia vuosia osuus on ollut noin 0,5 prosenttia. Slovakian ja Suomen välinen kauppavaihto puolestaan edustaa molemmille maille noin puolta prosenttia kaikesta ulkomaankaupasta. Tshekissä toimii noin 100 suomalaistaustaista yritystä tuotantolaitosten tai myyntipisteiden kautta.
Suomalaisyritysten kannalta keskeisimmät markkinamahdollisuudet liittyvät tällä hetkellä digitalisaatioon ja ilmastoystävällisiin ratkaisuihin. Autoteollisuuden sähköistyminen muuttaa teollisuuden arvoketjuja, ja molemmissa maissa etsitään aktiivisesti keinoja, joilla arvotuotanto säilyisi maassa. Merkittävimpänä panostuskohteena on akkuteollisuus, mutta myös digitalisaatioon perustuviin ratkaisuihin panostetaan. Muita mahdollisen yhteistyön sektoreita ovat mm. vähähiilinen rakentaminen, terveydenhuolto, koulutus ja vihreä talous/puhdas siirtymä. Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa mahdollisuuksia kaupalliseen yhteistyöhön Tshekin ja Slovakian kanssa puolustus- ja turvallisuusteknologiassa.
Yritysten kansainvälistymistä Tshekkiin ja Slovakiaan tukevat sekä Suomen Prahan suurlähetystö että Business Finland Varsovassa sijaitsevine aluetoimistoineen. Prahassa toimii myös pohjoismainen kauppakamari.
Virpi Kukkasniemi-Leino, edustuston päällikön sijainen, Suomen suurlähetystö, Praha