Myötätuuli jatkuu Tshekin taloudessa, mutta työvoimapula uhkaa rajoittaa kasvua

Tshekin tasavallan vahva talouskasvu jatkuu. Vuonna 2016 Tshekin bruttokansantuotteen kasvu oli 2,6 %, mutta viime vuonna kasvua oli peräti 4,4 %. Tshekin tilastokeskuksen toukokuussa julkaiseman tiedon mukaan vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä talouskasvu on jatkunut samalla EU-maiden huipputasolla. Koko vuoden kasvu jää ennusteiden mukaan hieman tätä alhaisemmaksi, mutta siitä huolimatta ennustettu 3,8 % talouskasvu ylittänee selvästi EU:n keskiarvon (EU28: 2,3 %).

Edellisen kerran ennätyksiä rikottiin vuonna 2015, jolloin talous kasvoi jopa 5,3 %. Euroopan komission arvion mukaan silloisesta kasvusta 2,5 % liittyi suoraan EU:n rakennerahastosta virranneisiin tukiin ja niiden avulla käynnistettyihin kehityshankkeisiin. Nyt kasvu on yhtä voimakasta, mutta ilman merkittävää EU-tukien tuomaa lisäpotkua. Kasvua vauhdittavat sen sijaan vaurastuvien kotitalouksien lisääntyvä kulutus ja yksityiset investoinnit. Kasvun rajat kuitenkin häämöttävät työvoimapulan kasvaessa.

Huhtikuussa työttömiä oli tilastokeskuksen mukaan vain 2,3 prosenttia, mikä on EU- ja OECD-maiden alhaisimpia lukuja. Koko maassa vallitsee tällä hetkellä käytännössä täystyöllisyys, mutta kasvukeskuksissa on jo työvoimapula. Euroopan komissio arvioi, että Prahan alueella jokaista työnhakijaa kohden on avoinna jopa viisi työpaikkaa. Tarjonta ja kysyntä kohtaavat työmarkkinoilla suhteellisen hyvin ja myös rakenteellinen työttömyys on melko vähäistä.

Vahva työllisyys heijastuu palkkakehitykseen. Palkat nousivat Tshekissä viime vuonna 7 % ja kuluvana vuonna palkat noussevat saman verran. Lakkouhan edessä hallitus nosti opettajien palkkoja marraskuussa 2017 peräti 15 %. Silti Tshekin opettajien palkat laahaavat OECD-maiden häntäpäässä. Nopeinta palkkakehitys on ollut IT- ja finanssisektorilla. Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 2018 keskipalkka Tshekissä on 30.000 korunaa eli noin 1200 euroa. IT-sektorilla keskipalkka on siihen nähden lähes kaksinkertainen, 53.000 korunaa, eli noin 2100 euroa. Tästä huolimatta avoimia työpaikkoja on IT-alalla monikertaisesti enemmän kuin työnhakijoita, eikä tilanne ole kovin erilainen muillakaan teollisuuden aloilla.

Tshekki on itäisen Keski-Euroopan kehittynein talous. Maalla on vahva perinne valmistavassa, ja erityisesti konepajateollisuudessa, jonka tuotteita viedään pääasiassa Saksaan ja muihin EU-maihin. Vientikauppa on Tshekin talouden kivijalka. Tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli vuonna 2016 peräti 80 % maan bruttokansantuotteesta. Vienti vetää edelleen jouhevasti siitä huolimatta, että maan keskuspankki päästi korunan kellumaan noin vuosi sitten, mikä johti valuutan vahvistumiseen suhteessa euroon ja dollariin. OECD ennustaa Tshekin viennin hieman hidastuvan viime vuodesta, mutta viimeisimmän tilastokeskuksen julkaiseman tiedon mukaan kauppaylijäämä kasvoi huhtikuussa 2018 vuoden takaiseen verrattuna 152 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 koko vuoden kauppataseen ylijäämä oli 16,2 miljardia euroa. Jää nähtäväksi, rikotaanko tänä vuonna jälleen ennätyksiä.