Laaja asiakirjo Suomen ja Kyproksen poliittisissa konsultaatioissa

Ulkoministeriön Eurooppa-osaston päällikkö Olli Kantasen johtama neljän hengen delegaatio vieraili Kyproksella 23-25.4.2023 käyden samalla poliittiset konsultaatiot Kyproksen ulkoministeriön kanssa. Ohjelmassa oli myös tutustumista YK:n rauhanturvaoperaatioon UNFICYP:iin ja tapaaminen suurlähetystön henkilöstön ja kunniapääkonsulin kanssa.

Poliittisia konsultaatioita isännöi Kyproksen ulkoministeriön Eurooppa-asioiden pääsihteeri Louis Telemachou. Keskeisen Kyproksen kysymyksen lisäksi asialistalla oli itäisen Välimeren haasteet, Euroopan turvallisuustilanne ja Suomen NATO-jäsenyys, maahanmuuttokysymykset, energia- ja ympäristöaiheet sekä talous.

Kahdenvälisistä aiheista nousivat esille maiden välinen kauppa- talousyhteistyö- ja turismi sekä terveysalan ja verohallintojen yhteistyö sekä merenkulkualan tapahtumat, mukaan lukien kummankin maan ehdokkuus kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n neuvostoon sekä kansliapäällikkö Minna Kivimäen ehdokkuus IMO:n pääsihteeriksi.

Osastopäällikkö Olli Kantanen ja pääsihteeri Louis Telemachou yhteiskuvassa rakentavien ja osapuolia monin tavoin hyödyttävien konsultaatioiden jälkeen.
Konsultaatioihin osallistuivat Suomen puolelta myös suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka, yksikön päällikkö Markku Lampinen, yp:n sijainen Mikael Långström ja lähetystöneuvos, Kypros-deski Marja Cruz. Kyproksen puolelta johtaja Penelope Erotokritou Kyproksen UM:n energia- ja merenkulkuasioiden sihteeristöstä; Georgia Apeyitou, Eurooppa-asioiden apulaispääsihteeri; Stavros Hadjiyiannis, Kypros- ja Turkki-osaston johtaja; Michalis Karagiorgis, itä-Euroopan, Länsi-Balkanin ja Keski-Aasian kysymysten osastopäällikkö sekä Pieros Pieri Eurooppa-asioiden sihteeristöstä. Kaikki osallistujat eivät ole mukana kuvassa.
YK:n pääsihteerin Kyproksen edustaja Colin Stewart antoi laajan katsauksen rauhanturvaoperaatioon Kyproksella. Mukana UNFICYP:n norjalainen komentaja Ingrid Gjerde, poliisikomponentin johtaja Satu Koivu, Colin Stewartin erityisavustaja Mari Warne-Smith ja UNFICYP:n poliittinen neuvonantaja Remy Clavet.
Eurooppa-osaston päällikkö Olli Kantanen laski kukat suomalaisten rauhanturvaajien muistomerkillä.
Kunniapääkonsuli Demosthenis Severis ja kunniavarakonsuli Zenon Severis vastaanottivat suomalaisdelegaation nostalgiantäyteisessä kunniakonsulaatissaan.
Delegaatio suurlähetystön henkilökunnan kanssa.