Iiriksen ajatuksia korkeakouluharjoittelun alusta

Kuva Iiriksestä

 

Soitin marraskuussa 2020 riemuissani perheenjäsenilleni ja ystävilleni. Olin saanut korkeakouluharjoittelupaikan Suomen suurlähetystöstä Nikosiassa. Riemuni lopahti pian, kun palasin pandemian asettamaan uuteen todellisuuteen, jossa kaikki on epävarmaa. Englannista ja Etelä-Afrikasta levisi maailmalle uudenlainen mutaatio viruksesta. Varauduin siihen, että harjoittelu voisi vielä peruuntua.

Mutta nyt olen onnellisesti Nikosiassa! Matka meni mutkattomasti, muutamia koronatestitulosten tarkastuksia lukuun ottamatta. Lähetystössä oli vastassa lämmin ja avulias henkilökunta.

Ehdin tutustua kaupunkiin reilun viikon verran ennen kuin hallitus päätti uusista rajoituksista. Nyt töissä voi käydä vain työnantajan luvalla ja vapaa-ajalla lupa kotoa poistumiseen pyydetään tekstiviestillä.

Suhtaudun rajoituksiin optimistisesti. Toivon, että niiden avulla kyproslaiset sairaalatyöntekijät saavat hengähdystauon ja kesää kohti tilanne helpottuu. On hienoa nähdä, miten pieni työyhteisö sopeutuu poikkeusoloihin ja kuinka Suomea edustetaan enimmäkseen etänä.

Saavuin Kyprokselle rauhan- ja konfliktintutkimuksen opiskelijalle hedelmälliseen aikaan. YK:n pääsihteerin erityislähettiläs Jane Holl Lute on tavannut tällä viikolla erikseen Kyproksen tasavallan presidentin Nikos Anastasiadiksen sekä pohjoispuolisen Kyproksen päämiehen Ersin Tatarin. Tapaamisissa on tunnusteltu maaperää uusille neuvotteluille Kyproksen tilanteesta.

Kyproksen saarta ovat koetelleet myös suuret pakolaisvirrat. Muutama päivä sitten ylikuormittuneessa vastaanottokeskuksessa oli 600 henkilön joukkotappelu, jossa loukkaantui 35 ihmistä. Suomalainen UNHCR:n paikallisjohtaja Katja Saha kommentoi lehtien etusivuilla epävarmuuden ja tilanpuutteen aiheuttavan jännitteitä keskuksissa oleskelevien välille.

Seuraavien kolmen kuukauden aikana raportoin Kyproksen tapahtumista. Vaikka olosuhteet ailahtelevat, olen kiitollinen harjoittelumahdollisuudesta. Toivon, että pääsen sukeltamaan lämpimään Välimereen, kun rajoitukset hellittävät.