Utrikesministeriet bevakar muträttegången i Costa Rica

Utrikesministeriet bevakar den omfattande muträttegång som pågår i Costa Rica. Åtalen i den riktades mot tjänste- och affärsmän samt landets förre president. Domarna föll tisdagen den 6 oktober 2009.

År 2003 levererades sjukhusapparatur till Costa Rica enligt ett avtal mellan en costaricansk köpare och en finländsk exportör. Affären finansierades med en kredit som beviljades av en bank i Finland med statsgaranticentralen Finnvera som garant.

Utrikesministeriet beviljade räntestöd för krediten från anslagen för utvecklingssamarbete. Räntestödet beviljades för det lån på 32 miljoner dollar som staten Costa Rica tecknat för att köpa sjukhusapparatur av dåvarande Instrumentarium. År 2004 förknippades allvarliga mutmisstankar med projektet.

Myndigheterna i Costa Rica inledde då sina egna undersökningar. I början av 2005 genomförde det internationella varukontrollbolaget SGS (Societé Générale de Surveillance S.A.) på uppdrag av Utrikesministeriet en oberoende utredning om sjukhusapparaturen som levererats till Costa Rica.

I Finland bedriver Centralkriminalpolisen en förundersökning om de påstådda oegentligheterna. Förundersökningen inleddes på Utrikesministeriets begäran år 2005.

Mera om ämnet:

Utredning om räntestödet till Costa Rica, Societé Générale de Surveillance 2005 (Öppnar nytt fönster)(PDF, 1,7 Mb)

Räntestödet till Costa Rica, genmälet från GE Healthcare Projects Oy (Öppnar nytt fönster) (PDF)