FN:s generalsekreterares fredsmedlingsgrupp sammanträder i Helsingfors

Förenta Nationernas generalsekreterare António Guterres kommer till Finland för att stå värd för ett möte med högnivågruppen för fredsmedling i Helsingfors den 18 juni.

Utrikesminister Timo Soini öppnar mötet. Han står också värd för en lunch med bland annat Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi och ordföranden för FN:s 72:a generalförsamling, Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajčák.

”Fredsmedling har fått en allt viktigare roll som internationell utrikespolitisk metod och är en prioritet i Finlands utrikespolitik. Värdskapet för detta möte är ett led i vår målmedvetna satsning på fredsmedling i enlighet med statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse”, kommenterar utrikesminister Soini mötets betydelse.

Den rådgivande högnivågruppen är generalsekreterare Guterres initiativ för att förebygga konflikter och effektivisera fredsmedlingen. Det är FN:s mål att stärka organisationens och medlemsstaternas medlingskapacitet och stödja regionala och nationella medlingsinsatser. Medlemmarna i generalsekreterarens grupp är erfarna experter inom fredsmedling och diplomati. I gruppen ingår bland annat president Tarja Halonen, Nobelpristagaren Ramos Horta och Chiles tidigare president Michelle Bachelet.

Ytterligare information: Raili Lahnalampi, utrikesministerns kabinettschef, tfn +358 50 550 7546, och Erik af Hällström, enhetschef, enheten för FN och allmänna globala ärenden, tfn +358 40 509 5107

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].