Utrikesminister Soini besöker skolor i Nurmes och Siilinjärvi

Utrikesminister Timo Soinis skolturné kring våldsbejakande radikalisering fortsätter utanför huvudstadsregionen denna vår. Den 29 januari besöker minister Soini gymnasiet Nurmeksen lukio i Norra Karelen och grundskolan Ahmon koulu och gymnasiet Siilijärven lukio i Siilinjärvi i närheten av Kuopio.

”Radikalisering som leder till våldsamma handlingar är inte något stundens infall utan en lång händelsekedja som det är möjligt att ingripa i. Jag vill uppmuntra ungdomar att påverka och gå emellan. Det är också intressant att höra ungdomarnas tankar och frågor om ämnet”, säger minister Soini.

Idén med skolturnén är att öka ungdomarnas kunskap om hur man med hjälp av utrikes- och säkerhetspolitik kan förebygga våldsbejakande radikalisering.

”Jag vill påminna skolungdomarna om vikten av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik i arbetet för att motverka våldsam radikalisering. Ute i världen arbetar Finland för de mänskliga rättigheterna, särskilt kvinnors och flickors rättigheter, och för att minska fattigdom på ett hållbart sätt. Vi deltar också i krishanteringsinsatser. Allt detta är viktigt för att minska våld och social marginalisering.”

Skolturnén inleddes förra året i Tikkurilan lukio i Vanda. Under 2017 hann Soini också besöka Pohjois-Tapiolan lukio i Esbo samt Maunulan yhteiskoulu och Helsingin matematiikkalukio i Helsingfors.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesminister Soinis specialmedarbetare, tfn +358 46 923 4581.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

fredsmäkling