Utrikesminister Soini deltar i utrikesrådet i Bryssel

Europeiska unionens råd för utrikes frågor sammanträder i Bryssel den 22 januari. Utrikesminister Timo Soini företräder Finland vid mötet. På dagordningen för utrikesrådets första möte i år står fredsprocessen i Mellanöstern, situationen i Libyen och EU:s relationer till länderna i Afrika, Karibien och Stillahavet efter att Cotonouavtalet upphör 2020.

Ett centralt ärende under utrikesrådets möte är fredsprocessen i Mellanöstern, som påverkats av flera händelser under den senaste tiden. I samband med rådets möte för utrikesministrarna en diskussion med den palestinska presidenten Mahmud Abbas. Finland framhåller vikten av att EU agerar aktivt och enat för att främja fredsprocessen.

Utrikesministrarna ska också samtala om hur den politiska processen i Libyen framskrider och om situationen angående migrationen. EU fortsätter sitt starka stöd till landets samlingsregering och samarbetar med Afrikanska unionen och FN för att underlätta migrant- och flyktingsituationen, främja frivilligt återvändande och bekämpa människosmugglingen och människohandeln.

Utrikesrådet diskuterar också det avtal om partnerskapet mellan EU och 79 stater i Afrika, Karibien och Stillahavet som man ska förhandla om eftersom det nuvarande Cotonouavtalet upphör 2020. Finland anser att det är dags att övergå från givare–mottagare-dynamiken till ett samarbete kring gemensamma intressen.

Ytterligare information: Katja Kalamäki, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 351518, och Matti Nissinen, ambassadråd, tfn +358 295 351 780

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].