Utrikesminister Soini reser till Ukraina

Utrikesminister Timo Soini besöker Kiev den 5–6 mars.

Utrikesminister Timo Soini ska ha ett enskilt möte med Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin. Utrikesministrarna diskuterar relationen mellan länderna och det ökade stödet från Finland till Ukraina. Andra frågor som behandlas är den aktuella situationen i Ukraina, genomförandet av Minskavtalet, reformerna i Ukraina och Ukrainas relation till EU.

Finland höjer sitt stöd till utvecklingssamarbete i Ukraina till 15 miljoner euro 2018–2021. De projekt som finansieras hänför sig till undervisningssektorn och energieffektivitet. Under besöket undertecknas också ett samarbetsavtal mellan Finland och Ukraina. Avtalet gäller undervisningssektorn.

Utrikesminister Soini träffar också ordföranden för utrikeskommittén i det ukrainska parlamentet Hanna Hopko, ordföranden för myndigheten för korruptionsbekämpning Gizo Uglava och finländska sakkunniga som arbetar för EU, Europarådet och Världsbanken. I år har det förflutit hundra år sedan Finland och Ukraina upprättade diplomatiska förbindelser.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesminister Soinis specialmedarbetare, tfn +358 46 923 4581, och Päivi Nevala, ambassadråd vid enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn +358 295 350 085

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].