Utrikesminister Soini: Finland stöder konfliktlösning som respekterar Ukrainas territoriella integritet och suveränitet

Utrikesminister Soini uttryckte återigen Finlands starka stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet när han träffade Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin i Kiev den 5 mars. Ministrarna diskuterade Ukrainas situation, ländernas bilaterala relation och reformarbetet i Ukraina.

”Vi måste få till stånd ett hållbart eldupphör i östra Ukraina för att Minskavtalets genomförande ska kunna fortskrida. Endast genom politisk dialog kan vi uppnå fred. Finland stöder sådan konfliktlösning som respekterar Ukrainas territoriella integritet och suveränitet”, konstaterade utrikesminister Timo Soini.

Minister Soini framhöll att Finland fördömer Rysslands illegala annektering av Krim. Den 18 mars har det gått fyra år sedan Krimhalvön införlivades i Ryska federationen efter en illegal folkomröstning.

”Finland erkänner inte införlivandet av Krim med Ryssland. Uppgifterna om att de mänskliga rättigheterna försvagas på Krim väcker oro. Vi uppmanar Ryssland att utreda alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna, att fördöma dem som gör sig skyldiga till kränkningar och att tillåta internationella organisationers obehindrade tillträde till området. Upprustningen på Krim försvagar det redan problematiska säkerhetsläget på halvön”, framhöll Soini.

Utrikesminister Soini betonade också vikten av Ukrainas reformprocess. Hur reformerna genomförs påverkar direkt medborgarnas vardag. Att man gör framsteg i arbetet mot korruptionen är dessutom av största vikt med tanke på hela samhällets hållbara och sunda utveckling. Tillsammans med Ukrainas undervisningsminister undertecknade utrikesminister Soini ett avtal länderna emellan som ska öka Finlands stöd till Ukrainas utbildningssektor. Det är fråga om ett fyraårigt program där Finland bland annat ska stödja utvecklingen av den ukrainska lärarutbildningen och undervisningsmaterialet. Finland stärker också märkbart sitt stöd till att förbättra energieffektiviteten.

”Finland stöder Ukraina särskilt inom de sektorer där vi själva har expertis och kunnande på hög nivå. Utbildning är en av samhällets grundpelare och vi är beredda att inta en ledande roll i reformen av Ukrainas utbildningssektor. Inom energisektorn fokuseras vårt stöd till att förbättra energieffektiviteten, att öka användningen av förnybara energikällor och till att utveckla den rena energiproduktionen. Allt detta är viktiga element i att trygga en hållbar energihushållning”, konstaterade minister Soini.

Utrikesministrarna diskuterade också den aktuella rysk-ukrainska gaskonflikten. Minister Soini betonade att man bör följa beslutet av skiljenämnden i Stockholm.

Utrikesminister Soini besöker Kiev den 5–6 mars 2018. Under sitt besök träffar han också president Petro Porosjenko, ordföranden i parlamentets utrikesutskott, myndigheten för korruptionsbekämpning och representanter för civilsamhällesorganisationer. Minister Soini kommer också att träffa finländska sakkunniga som arbetar för internationella organisationer i landet.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesminister Soinis specialmedarbetare, tfn +358 46 923 4581, Päivi Nevala, ambassadråd, enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn +358 295 350 085

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].