Ordförandena för Finlands och Rysslands ekonomiska samarbetskommission träffas

Pressmeddelande 4/2018
15.1.2018

Ordförandena för den ekonomiska samarbetskommissionen för Finlands och Rysslands regeringar träffas i Moskva den 16 januari. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen är finländsk ordförande och vice premiärminister Dmitrij Kozak är rysk ordföranden i samarbetskommissionen.

”Det pågår en positiv trend i handeln mellan Finland och Ryssland. Samtidigt orsakar det restriktiva programmet för importersättning svårigheter och det finns flera andra enskilda problem, till exempel Rysslands eventuella begränsning av exporten på björktimmer. Jag har för avsikt att utbyta information med vice premiärminister Kozak om saken och tänker anstränga mig för att problemen blir lösta”, säger minister Mykkänen.

Minister Mykkänen ska också delta i det så kallade Gaidar-forumet i Moskva. Gaidar-forumet är ett årligen återkommande evenemang som fokuserar på Rysslands ekonomi och trender i världsekonomin. Forumet samlar ekonomiexperter och påverkare från olika länder. Minister Mykkänen håller ett anförande under forumets huvudpaneldebatt, där också premiärminister Dmitrij Medvedev deltar.

Minister Mykkänen ska också bekanta sig med finländska företag och samtala med Rysslands ekonomiminister Maxim Oresjkin.

Den ekonomiska samarbetskommissionen har till uppgift att förbättra affärsmöjligheterna för finländska och ryska företag och främja handeln och det ekonomiska samarbetet mellan länderna. Under samarbetskommissionen arbetar 15 arbetsgrupper för olika sektorer och nio regionala arbetsgrupper. Under ordförandenas möte behandlas bland annat olika frågor som gäller handelsutbytet, energisamarbetet och Rysslands affärsmiljö. Ordförandena tar också upp enskilda problem som finländska företag stött på i Ryssland.

Handeln mellan Finland och Ryssland har vuxit sedan slutet av 2016. Ryssland är Finlands sjätte viktigaste exportmarknad och näst viktigaste importland. De finländska investeringarna i landet ligger på ungefär 12 miljarder euro.

Finland bedriver handel med Ryssland inom ramarna för EU:s ekonomiska sanktioner och Rysslands motsanktioner. EU:s sanktioner är kopplade till genomförandet av Minskavtalet.

Ytterligare information: Tuuli-Maaria Aalto, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 633 / +358 50 4377 560, Jaakko Lehtovirta, enhetschef, tfn +358 295 351 784 / +358 50 3120 537

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

handel