Finland satsar 32 miljoner euro på förbättring av livsmedelssäkerheten i krissituationer

Finland stöder FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP) med 32 miljoner euro i allmänt bidrag under åren 2018–2021.

”Antalet svältande människor i världen har tyvärr igen börjat stiga på grund av utdragna konflikter och klimatförändringar. WFP spelar en central roll i kampen mot svälten. Med hjälp av ett flerårigt allmänt bidrag kan organisationen planera sin verksamhet mer kostnadseffektivt och exakt”, konstaterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen.  

WFP, som verkar under FN, är en av världens största humanitära organisationer och bistår cirka 80 miljoner människor i cirka 80 länder varje år. WFP har över 14 000 anställda, varav 90 procent arbetar i mottagarländerna.

WFP bistår med mathjälp i nödsituationer och i utvecklingssamarbetet fokuserar organisationen på kosten, i synnerhet för mammor och barn. I programmen fäster man uppmärksamhet vid kosten redan under graviditeten och fram till två års ålder, och senare i synnerhet vid skolmåltiderna. WFP har redan i 50 års tid genomfört matprogram i skolor runt om i världen.

Ytterligare information: Claus Lindroos, chef för enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn +358 295 351 234, och Juha Kirstilä, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, tfn +358 40 552 8200

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

klimatförändringar