Minister Virolainen: Förenta staternas beslut att begränsa stål- och aluminiumimporten mycket beklagligt

Den 8 mars undertecknade Förenta staternas president Donald Trump ett beslut om att begränsa importen av stål och aluminium, med undantag för Kanada och Mexiko. För stål som importeras från EU införs en tull på 25 procent och för aluminium 10 procent. Begränsningarna avses träda i kraft den 23 mars 2018. Länder har en möjlighet att förhandla om undantag från beslutet.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen anser att president Donald Trumps beslut om importtullar är mycket beklagligt. Hon framhåller att möjligheten till undantag innebär att förhandlingarna mellan Europeiska unionen och Förenta staterna fortsätter.

”I EU bedömer man nu omsorgsfullt situationen efter president Trumps beslut och jag kommer att stå i tät kontakt med kommissionär CeciliaMalmström. Det är viktigt att EU står enat i den här frågan”, konstaterar Virolainen.

Europeiska unionen är Förenta staternas största handels- och investeringspartner och en viktig allierad i säkerhetsfrågor.

”Vi anser att stål och aluminium som importeras från EU inte hotar Förenta staternas nationella säkerhet. De här åtgärderna löser inte heller problemet med överkapacitet. Arbetet för att lösa det fortsätter på internationella forum, oberoende av Förenta staternas åtgärder”, konstaterar minister Virolainen.

Om tullarna införs minskar EU:s stål- och aluminiumexport till Förenta staterna betydligt. Förenta staterna är efter EU-länderna Finlands viktigaste handels- och investeringsparter. Finländska dotterbolag sysselsätter kring 34 000 personer inom flera olika sektorer i Förenta staterna, och om man räknar också indirekta effekter blir det sammanlagt 70 000 personer.

”Finland är oroat över de eventuella effekterna på sysselsättningen och företagens konkurrenskraft både i Europa och i Förenta staterna”, säger minister Virolainen.

Omsättningen i handeln mellan Finland och Förenta staterna var cirka 11,6 miljarder dollar 2016. De viktigaste varorna som exporteras från Finland till Förenta staterna är skogsindustrins produkter, mätinstrument, elektriska apparater, maskiner och mineraloljeprodukter. År 2017 utgjorde stålexporten till Förenta staterna 2,4 procent av Finlands totala export och exporten av aluminiumprodukter 0,5 procent.

Ytterligare information:
Ilkka-Pekka Similä, avdelningschef, tfn 050 3363856
Ilkka Saarinen, biträdande avdelningschef, tfn 040 8472405
Tuuli-Maaria Aalto, ministerns diplomatiska rådgivare, tfn 040 352 0463
Marjut Akola, enhetschef, tfn 040 352 0408



Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].