Minister Virolainen: Förenta staternas beslut att begränsa stål- och aluminiumimporten från EU är ytterst beklagligt

Förenta staternas president Donald Trump har infört tullar för importen av stål- och aluminium från Europeiska unionen. Importtullarna träder i kraft den 1 juni 2018.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen anser att president Donald Trumps beslut är ytterst beklagligt.

”Motiveringarna för begränsningen är konstruerade, stål- och aluminiumimporten från EU-länderna hotar inte Förenta staternas nationella säkerhet. Åtgärderna löser inte heller problemet med överkapaciteten. Vi måste oberoende av Förenta staternas beslut fortsätta arbetet på internationella forum för att finna en lösning”, framhåller minister Virolainen.

Tullen på stål är nu 25 procent och på aluminium 10 procent. Tullarna kommer att minska EU:s export av stål och aluminium till Förenta staterna betydligt. Därtill har de tullar som Förenta staterna redan infört för vissa andra stater lett till att stål- och aluminiumimporten till EU har ökat.

”Finland är djupt oroat över åtgärdernas inverkan på europeiska företags konkurrenskraft och arbetsplatser både i Europa och i Förenta staterna. Vi kan inte heller ignorera de långtgående effekterna på den globala handeln och det internationella handelssystemet. Det fördes intensiva diskussioner mellan EU och Förenta staternas regering för att finna en lösning som skulle tillfredsställa båda parter. Jag hoppades verkligen att Förenta staterna skulle avstå från importbegränsningarna rörande EU”, konstaterar minister Virolainen.

EU bedömer nu situationen och fattar inom kort beslut om vidare åtgärder.

Förenta staterna är efter EU-länderna en Finlands viktigaste handels- och investeringsparter. Finländska dotterbolag sysselsätter kring 34 000 personer inom flera olika sektorer i Förenta staterna, och om man räknar indirekta effekter uppgår summan till 70 000 personer. De viktigaste varorna som exporteras från Finland till Förenta staterna är skogsindustrins produkter, mätinstrument, specialmaskiner, elektriska apparater och maskiner samt mineraloljeprodukter.

År 2017 stod Förenta staternas för 2,4 procent av Finlands totala stålexport, för 4,6 procent av exporten av stålprodukter och för 0,5 procent exporten av aluminiumprodukter. De åtgärder som Förenta staterna nu meddelat om gäller 1,8 procent av Finlands totala export till Förenta staterna.

Ytterligare information: Tuuli-Maaria Aalto, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn 040 352 0463, och Marjut Akola, enhetschef, enheten för marknadstillträde, tfn 040 352 0408

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].