Minister Virolainen på Team Finland-resa till Kina

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen besöker Shanghai och Peking den 4–9 november tillsammans med en Team Finland-företagsdelegation.

Resans huvudmål är den internationella importmässan China International Import Expo (CIIE) i Shanghai. Finland deltar i mässan med en egen utställningspaviljong, där över 20 företag finns representerade. Utöver det har åtta finländska företag en egen monter i mässans företagsdel. CIIE är en av Kinas viktigaste politiska evenemang i år med sammanlagt 480 000 registrerade deltagare, varav 220 000 är utländska.

”Kina är Finlands fjärde största handelspartner, och värdet av varuhandeln mellan länderna var i fjol åtta miljarder euro. CIIE är ett bra tillfälle för företag att skapa kontakter med kinesiska företag och myndigheter”, konstaterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen.

I samband med CIIE deltar ministern i ett möte i den finsk-kinesiska kommittén för innovativ affärsverksamhet. Kommittén inrättades våren 2017 i samband med att Kinas president Xi besökte Finland, och ledande investeringsföretag från båda länderna är representerade i den.

Ministern besöker också Peking och öppnar där ett företagsmöte vid samarbetsforumet China Europe Water Platform (CEWP). I mötet deltar tio finländska företag inom vattensektorn. Hon håller även ett öppningsanförande vid forumets högnivåmöte. Under perioden 2018–2019 är Finland forumets ledande EU-land och sköter dess europeiska sekretariat.

Minister Virolainen träffar under sin resa bl.a. ministern för vattenresurser E Jingping. Ministern deltar dessutom i tillställningar som ordnas av finländska företag.

Minister Virolainens exportfrämjande resa ordnas i samarbete med Team Finland-partnern Business Finland. I Team Finland-delegationen är 13 finländska företag representerade, och i kommittén för innovativ affärsverksamhet är 36 finländska företag representerade.

Ytterligare information: Tuuli-Maaria Aalto, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 50 343 1453, i frågor som gäller CEWP Seppo Rekolainen, chef för internationellt vattensamarbete, tfn 0295 162 086

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].