Minister Virolainen: vi bör undanröja handelshinder, inte skapa fler

Den 1 mars meddelade Förenta staternas president Donald Trump att importen av stål och aluminium ska begränsas. Det planeras en importtull på 25 procent för stål och på 10 procent för aluminium. Presidenten har för avsikt att underteckna beslutet nästa vecka. 

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen anser att president Donald Trumps meddelande om nya tullar är ytterst oroväckande.

”Europeiska unionen är Förenta staternas största handels- och investeringspartner. I stället för att införa nya begränsningar borde handelshinder avskaffas. Transatlantisk integration gynnar båda parter”, framhåller minister Virolainen.

Det förs redan diskussioner i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och mellan G20-länderna om problemet med överproduktionen av stål.

”De planerade importbegränsningarna grundar sig inte på nationell säkerhet utan de handlar om att skydda inhemsk industri. De föreslagna åtgärderna reagerar inte på det egentliga problemet, det vill säga överkapaciteten i stål- och aluminiumproduktionen. Finland är bekymrat över effekterna av de föreslagna begränsningarna på europeiska och finländska företags konkurrenskraft och arbetstillfällen”, konstaterar Virolainen.

Utredningar om stål- och aluminiumimportens inverkan på Förenta staternas nationella säkerhet inleddes i april 2017. I rapporterna som det amerikanska handelsministeriet offentliggjorde i februari rekommenderas att både stål- och aluminiumimporten ska begränsas med olika metoder.

”Europeiska unionen är Förenta staternas största handels- och investeringspartner. EU:s och Förenta staternas ekonomier står för kring hälften av hela världens bruttonationalprodukt. Omsättningen i varu- och tjänstehandeln mellan Finland och Förenta staterna var cirka 11,6 miljarder dollar 2016.

År 2017 var Förenta staternas andel av Finlands totala export av stål 2,4 procent, av stålprodukter 4,6 procent och av aluminiumprodukter 0,5 procent.

Ytterligare information: Tuuli-Maaria Aalto, ministerns diplomatiska rådgivare, tfn 040 352 0463, och Marjut Akola, enhetschef, tfn 040 352 0408

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

Publicerat på finska 2.3.2018

handel