Krishantering nu – konfliktlösning och fredsbyggande tillsammans

Det 100-åriga utrikesministeriet ordnar tillsammans med samarbetspartner evenemanget Krishantering nu i Fiskehamnen den 17 maj 2018. Evenemanget presenterar finländskt deltagande i internationell konfliktlösning och fredsbyggande. Ett centralt tema är samarbetet för hållbar fred mellan olika aktörer i krisområden.

Den del av statsförvaltningen som är involverad i krishantering (utrikes-, inrikes-, försvars- och justitieministeriet) presenterar sitt samarbete med civilsamhällesorganisationer och den privata sektorn kring krishantering och fredsbyggande på ett mångsidigt och engagerande sätt.

Du kan till exempel prova Teatime Research VR-glasögon och uppleva hur det skulle kännas om Helsingfors var en krigshärd som dagens Aleppo.

Krishanteringscentret CMC Finland och andra organisationer berättar om arbetsmöjligheter inom området.

Finländska organisationer som deltar är bland annat Finlands Röda Kors, Kyrkans Utlandshjälp och nätverket för övergripande säkerhet WISE rf. Världsbanken kommer att presentera rapporten Pathways to Peace som sammanställts tillsammans med FN.

Finland är en föregångare inom övergripande krishantering och fredsbyggande. Utöver civil och militär krishantering får olika krisområden också stöd i form av utvecklingssamarbete, humanitärt bistånd, fredsmedling och genom en aktiv politik för de mänskliga rättigheterna och vapenkontroll.

Det är viktigt att olika aktörers arbete kompletterar varandra eftersom det i ett krisområde ofta finns flera olika organisationer och pågående insatser samtidigt. Genom att samordna verksamheten och samarbeta förbättras krishanteringsarbetets effektivitet och den fred som byggs upp blir mer hållbar.

Kom till Krishantering nu för att se och uppleva hur krishantering fungerar och hur hållbar fred byggs upp genom samarbete. För att skapa stabilitet i konfliktområden behövs allas insats.

Evenemanget är avgiftsfritt och öppet för alla. Det ordnas i Slakthusets Klockhall, i Fiskehamnen, Helsingfors.

Du kan följa evenemanget på Twitter med hashtaggen #krishanteringnu #kriisinhallintanyt.

Du hittar mer detaljerad information om evenemanget på utrikesministeriets och på evenemangets Facebook-sidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Mer information om övergripande krishantering finns på utrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Ytterligare information: Pekka Marttila, tfn +358 295 350 233, Outi Jalonen, tfn +358 50 505 3490, enhet för säkerhetspolitik och krishantering

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

krishantering