Internationella brottmålsdomstolen är en av grundpelarna för det regelbaserade internationella systemet

Romstadgan för internationella brottmålsdomstolen (ICC) fyller idag 20 år. Stadgan har 123 stadgeparter.

Grundandet av den internationella brottmålsdomstolen var ett historiskt steg. Domstolen har under årens lopp etablerat sig som den mest betydande globala aktören när det gäller att eliminera strafflöshet. Den har också på ett väsentligt sätt främjat bekräftandet av rättsstatsprincipen på nationell nivå.

”Det regelbaserade internationella systemet behöver vårt orubbliga stöd. Dagens globala snålblåstar och turbulens får inte undergräva detta. Det är klart att också den internationella brottmålsdomstolen även i framtiden behöver allt stöd den kan få, både politiskt och ekonomiskt samt genom konkret samarbete”, konstaterar utrikesminister Timo Soini.

Att fullfölja det straffrättsliga ansvaret för de allra alvarligaste internationella brotten är utrikespolitiskt viktigt för Finland och en av FN-politikens tyngdpunkter. Finland har från första början hört till dem som aktivt stött ICC. Finland hör också till de långvarigaste donatorerna för ICC:s offerfond. Finland har som en del av den verksamhet som gäller bekämpning av strafflöshet särskilt fokuserat på att förbättra brottsoffrens ställning och rättigheter. Finlands tyngdpunkt är att stödja de brottsoffer som blivit offer för sexuellt och könsbaserat våld. Detta har inneburit stöd särskilt för kvinnor och flickor.

Utrikesminister Soini betonar som en självklarhet att ”Finland är med och tar ansvar och arbetar för att grymheternas offer får rättvisa. Det handlar inte enbart om folkrätt, utan framför allt om mänskliga öden. Vi stöder den internationella brottmålsdomstolen för att det är viktigt men framför allt för att det är rätt”.

Till den internationella brottmålsdomstolens jurisdiktion hör de allra allvarligaste internationella brotten: folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott, för vars del ICC kan utöva jurisdiktion från och med den 17 juli 2018.

Ytterligare uppgifter: Sari Mäkelä, chef för folkrättsenheten, tfn +358 295 351 446

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].