Rekordmånga reseanmälningar till utrikesministeriet i fjol

Finländarna gjorde rekordmånga reseanmälningar till utrikesministeriet under 2017, det vill säga närmare 267 000 stycken. Anmälningarna gällde 198 olika länder och regioner. Antalet anmälningar var nästan 96 000 fler än året innan.

Reseanmalan.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) är en tjänst där de som reser utomlands har möjlighet att med tanke på nöd- och krissituationer lämna sina kontaktuppgifter och uppgifter om sin resa till utrikesministeriet. Under årets lopp skickade utrikesministeriet i samband med 109 olika undantagssituationer runt om i världen information och anvisningar till dem som gjort en reseanmälan. I dessa undantagssituationer var det fråga om såväl naturkatastrofer som terrordåd.

Också efterfrågan på den medborgarservice som Finlands beskickningar i utlandet och utrikesministeriet tillhandahåller fortsätter att öka. År 2017 registrerades över 67 400 fall där konsulära tjänster anlitades. År 2016 uppgick antalet fall till 55 000.

Det är beskickningarnas skyldighet att ge kunderna råd och hjälp så att de därefter på egen hand kan lösa problemen. Beskickningarna betjänar också finländare i nöd utomlands.

De vanligaste hjälpbehoven hänför sig till föråldrade eller försvunna pass eller andra problem med resedokument. Många länder kräver att passet ska vara i kraft ännu i sex månader efter att man lämnat landet. Beskickningarna utfärdade sammanlagt 18 795 nya pass.

År 2017 började beskickningarna även utfärda identitetskort. Totalt ansöktes det om 1 875 identitetskort hos beskickningarna.

I de flesta servicesituationer var rådgivning en tillräcklig åtgärd för att lösa problemet. Utrikesministeriets jourcenter som betjänar dygnet runt började sköta många av fallen, och därefter överfördes fallen vid behov till ambassaderna eller konsulaten. Utanför tjänstetid är det jourcentret som sköter all konsulär jourverksamhet i nödsituationer.

Beskickningarna och ministeriet hanterade sammanlagt 519 dödsfall under 2017. Dessutom hade 432 personer blivit sjuka eller råkat ut för en olycka och var därför i behov av konsulär hjälp. Beskickningarna hjälpte också 175 personer som blivit utsatta för brott. Antalet finländare som anhållits eller häktats utomlands var 213.

Behovet av konsulära tjänster var störst i Spanien (752 fall), Estland (211 fall), Thailand (187 fall), Sverige (109 fall) och Ryssland (109 fall).

Det mest lästa innehållet på utrikesministeriets webbplats är resemeddelandena som beskriver säkerhetsläget på längre sikt i olika länder. Resemeddelanden publiceras om över 150 länder.

Utrikesministeriet rekommenderar att alla som reser utomlands tar en heltäckande reseförsäkring  och kontrollerar försäkringens villkor före resan.

Ytterligare information: Juha Savolainen, chef för enheten för konsulära ärenden, tfn 0295 351 508 eller Antti Putkonen, teamledare, tfn 0295 350 126.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].