Syrienkonferens i Bryssel ska stärka biståndet till de krisdrabbade

Utrikesminister Timo Soini deltar i det internationella samfundets konferens om Syrien i Bryssel den 24–25 april.

Konferensens mål är att underlätta den politiska processen under FN:s ledning och att komma överens om nya åtgärder för att hjälpa de krisdrabbade. Konferensen i Bryssel är den sjätte konferensen för att samla in internationella biståndslöften. FN:s vädjan om bistånd till Syrien är rekordhög och ligger på ca 7,36 miljarder euro.

”En hållbar lösning till konflikten i Syrien kan enbart nås genom politiska förhandlingar som leds av FN. De permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd bär det centrala ansvaret här. Kriget i Syrien har pågått i sju år. Det är inte bara fråga om en oerhörd humanitär katastrof, utan också om en enorm regional utvecklingskris. I Syrien finns 13,1 miljoner människor som är i behov av skydd och humanitärt bistånd och mer än hälften av dem är barn och unga”, säger utrikesminister Timo Soini.

I mötet deltar utöver EU och Syriens grannländer också många företrädare för det internationella samfundet, inklusive FN, de viktigaste biståndsgivarna, det civila samhället, humanitära organisationer och organisationer för utvecklingssamarbete. Under konferensen utvärderas hur det internationella samfundet har uppfyllt sina tidigare löften om bistånd. Finland har konsekvent burit sitt ansvar och gett det bistånd som utlovats. Finlands biståndslöfte för 2018 är 25 miljoner euro. Av detta är kring hälften, 12,6 miljoner euro, avsett för humanitärt bistånd.

Oberoende av en resolution som godkändes i säkerhetsrådet i februari har konfliktens parter i praktiken inte låtit det humanitära biståndet nå fram obehindrat.

”Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten fortsätter. Vi måste ingripa i detta och se till att hjälpen når fram”, framhåller Soini.

Finlands stöd till konfliktens offer består av humanitärt bistånd, för att lindra omedelbar nöd och hjälpa flyktingar, och av utvecklingssamarbete för att stärka lokalsamhällenas bärkraft, i synnerhet i de grannländer som sörjer för syriska flyktingar. Det humanitära biståndet behövs bland annat för hälso- och sjukvård, materiel för mat- och katastrofhjälp och för skydd. Utvecklingssamarbetet är indelat i tre helheter: att främja den politiska processen och arbete mot straffrihet; näringar och basservice i Syrien samt; stöd för bärkraften i de grannländer som sörjer för syriska flyktingar. Finland prioriterar kvinnor, barn, undervisning och sysselsättning. Finland ska också fortsätta sitt höjda stöd till initiativ för fredsbyggande och medling på gräsrotsnivå.

För mera information: ministerns diplomatiska rådgivare Jussi Tanner, tfn +358 40 352 0947, Claus Lindroos, enhetschef, humanitärt bistånd, tfn +358 40 132 1416, Jussi Nummelin, enheten för Mellanöstern och Nordafrika, tfn +358 50 430 2018

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].