Statsunderstöd för organisationsverksamhet som gäller utrikes- och säkerhetspolitiken och internationella förbindelser beviljade

Pressmeddelande 12/2017
18.1.2017

Utrikesministeriet har beviljat sammanlagt 911 000 euro i statsunderstöd till 10 inom utrikes- och säkerhetspolitiken verksamma organisationer.

Syftet med understödet, som beviljas ur moment 249050 (Vissa statsunderstöd) i statsbudgeten för 2017, är att stödja frivilligorganisationers verksamhet som rör Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska riktlinjer och internationella förbindelser.

Det är för första gången som fördelningen av statsunderstöd till frivilligorganisationer sker genom ett öppet ansökningsförfarande. Anledningen till förändringen är att man vill stärka god förvaltning genom att förbättra transparensen och bidra till jämlikhet mellan sökande.

”Förfarandet följer principen om god förvaltning. Listan över de organisationer som får understöd har länge varit tämligen oförändrad. Det har varit svårt för nya aktörer att få understöd. Ett öppet ansökningsförfarande ger nu bättre möjligheter att bedöma helheten”, säger utrikesminister Timo Soini.

Tyngdpunkten i ansökan om statsunderstöd 2017 låg på regelbaserat internationellt samarbete, konfliktförebyggande och fredsmedling, mänskliga rättigheter och demokrati i utrikes- och säkerhetspolitiken samt på det transatlantiska samarbetet.

Inom utsatt tid fick ministeriet sammanlagt 16 ansökningar. De ansökta summorna uppgick till 25 000 - 400 000 euro.

Utrikesministeriet har beviljat understöd till följande organisationer: Ålands fredsinstitut, Crisis Management Initiative ry, Finnwatch ry, De dövas världsorganisation, Laajan turvallisuuden verkosto ry (WISE), Samerådet, SaferGlobe Finland ry, Finlands Atlantsällskap rf, Finlands Röda Kors och Finlands FN-förbund.

De beviljade understöden är allmänna understöd för organisationernas verksamhet 2017. Understödet är behovsbaserat och beviljas för ett år.

Ytterligare upplysningar:  Riikka Taivassalo, specialmedarbetare, utrikesministerns kabinett, tfn +358 46 923 4581 och Lasse Keisalo, enhetschef, enheten för FN och allmänna globala ärenden vid utrikesministeriets politiska avdelning, tfn +358 295 351 845 .

Utrikesministeriets e-postadresser: [email protected]