Utrikesministeriet utger ny publikation om exportmarknader Maailman markkinat 2006

Pressmeddelande 184/2006
15.6.2006

Under hurdana förhållanden verkar finländska företag och vilka förutsättningar har deras verksamhet på de viktigaste export- och investeringsmarknaderna utanför EU? Hur utvecklas våra företags globala omvärld? Hotas världshandeln av en regional splittring? Utrikesministeriets nya publikation Maailman markkinat 2006 (Världens marknader 2006) söker bland annat svar på dessa frågor.

Publikationen erbjuder en ny infallsvinkel med fokus på utvärderingar och beräkningar av politiska och legislativa förändringar som påverkar finländska företags verksamhet på den externa marknaden. Den första publikationen behandlar situationen i ett tjugotal länder utanför EU med tanke på handel, investeringar och annat handelsekonomiskt samarbete. Bland annat Kina, Indien, Ryssland, Turkiet, Ukraina, Brasilien, Mexiko, Chile och Sydkorea tas upp till behandling.

Den nya årliga publikationen kompletterar utrikesministeriets handelspolitiska publikation Kauppapolitiikka, som utkommer flera gånger om året. Merparten av artikelförfattarna arbetar vid Finlands beskickningar utomlands som ambassadörer eller tjänstemän med ansvar för frågor som berör handel och ekonomi. Syftet med publikationen är framför allt att föra fram expertis som bygger på lokal närvaro.

Utrikesministeriet hoppas att den nya publikationen ger finländska företag och andra intresserade ett intressant framtidsperspektiv på utvecklingen i den globala omvärlden. Publikationen finns att läsa elektroniskt från och med fredagen den 16 juni på adressen www.kauppapolitiikka.fi och en pappersversion av den går att beställa gratis i begränsad utgåva på e-postadressen [email protected].

Närmare upplysningar: biträdande avdelningschefen för handelspolitiska avdelningen Jari Gustafsson, tfn 09 1605 5503, och rådgivare Tuomas Tapio, tfn 09 1605 5548, [email protected]