Nytt instrument stöder investeringar i utvecklingsländer

Pressmeddelande 241/2016
19.12.2016

Från och med nästa år tar Finland i bruk ett nytt finansieringsinstrument för investeringar i utvecklingsländernas offentliga sektor. Investeringsstödet för utvecklingsländer (Public Sector Investment Facility, PIF) är en uppdaterad version av räntestödskrediterna som användes tidigare. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen offentliggjorde det nya instrumentet på måndagen.

Enligt FN:s investeringsrapport för 2014 borde utvecklingsländerna investera 3 300–4 500 miljarder euro per år för att de ska uppnå de globala målen för hållbar utveckling inom de viktigaste sektorerna innan 2030. Med hjälp av det nya instrumentet deltar Finland i att svara mot behovet av investeringar i de minst utvecklade länderna.

”Med en euro ur Finlands medel för utvecklingssamarbete får vi till stånd en investering på 2–3 euro. Det är nödvändigt att få med privat kapital i utvecklingen. Den offentliga finansieringen räcker inte till om vi ska uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Det nya instrumentet svarar mot behovet av investeringar och förbättrar samtidigt finländska företags möjligheter att bli delaktiga i utvecklingsländernas projekt”, säger minister Mykkänen.

Investeringsprojekten ska basera sig på mållandets nationella utvecklingsbehov och landet ansvarar för beredning och upphandlingsbeslut inom projektet. Finansinstitut som godkänts av statens specialfinansiär Finnvera står för investeringslånen. Med hjälp av instrumentet stöds investeringsprojektets inköpspris och ränta med medel för utvecklingssamarbete så att kostnaderna för investeringen minskar märkbart för utvecklingslandet. Utrikesministeriet betalar en gåvobiståndsandel på 35–50 procent av de totala kostnaderna. Understödet förutsätter tydliga utvecklingseffekter. I projekten utnyttjas finländsk expertis och teknik.

Läs med på utrikesministeriets webbplats www.formin.finland.fi/investointituki(Linkki toiselle web-sivustolle.) (på finska).

Ytterligare information: Oskar Kass, överinspektör, enheten för utvecklingsfinansieringsinstitut, tfn 0295 351 943.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].