Utrikesminister Tuomioja deltar i öppningen av FN:s människorättsråd

Pressmeddelande 191/2006
16.6.2006

FN:s nya råd för mänskliga rättigheter inleder sin verksamhet den 19 juni. Ministrar från olika länder deltar i den högtidliga öppningssessionen i Genève i Schweiz. Finland representeras av utrikesminister Erkki Tuomioja, som håller Finlands anförande vid öppningssessionen på måndag.

Rådet för mänskliga rättigheter inrättades den 15 mars efter långvariga förhandlingar. Det nya rådet väntas stärka världsorganisationens arbete för att främja de mänskliga rättigheterna. Det är ett mer permanent organ än företrädaren, kommissionen för mänskliga rättigheter, och har en högre ställning. Dess medlemmar förväntas iaktta de högsta normerna för mänskliga rättigheter, vilket även övervakas i fortsättningen.

Rådets första session varar två veckor, och sin nästa session håller rådet i september under Finlands EU-ordförandeskap. Finland blev invalt i det första rådet i valet i maj, och Finland spelar dessutom som EU:s ordförandeland en viktig roll i utformandet av arbetssätt för det nya rådet.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter Johanna Suurpää, tfn 09 1605 6551

 

ihmisoikeudet