Ambassadörer på landskapsturné ‒ Latinamerika och Karibien erbjuder handelsmöjligheter

Pressmeddelande 142/2017
28.8.2017

Den 29‒31 augusti gör Finlands ambassadörer och representanter från Finpro en turné tillsammans. Städerna som besöks är Helsingfors, S:t Michel, Kuopio, Hyvinge, Seinäjoki och Björneborg.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen öppnar ett seminarium om Latinamerika och Karibien som inleder turnén den 28 augusti 2017 i Helsingfors.

Länderna i Latinamerika och Karibien genomför för närvarande reformer inom utbildningssektorn, IKT- och energibranschen. Finländskt kunnande inom sektorerna telekommunikation, förnybar energi, energieffektivitet och bioekonomi intresserar länderna i regionen.

I det nya politiska läget strävar EU efter att stärka kommersiella och politiska relationer, vilket de flera pågående frihandelsförhandlingarna vittnar om. Om de genomförs underlättar avtalen de finländska företagens verksamhet i Latinamerika och Karibien.

”Den växande ekonomin och medelklassen i hela den latinamerikanska regionen påskyndar investeringar inom utbildning, hälso- och sjukvårds- och digitaliseringssektorn. Detta öppnar utmärkta affärsmöjligheter inom dessa för finländarna starka sektorer. Team Finland erbjuder god förstahandsinformation om möjligheterna inom området och hur man kan utnyttja dessa”, berättar Finpros Amerika-direktör Tomi Rauste.

”Handelskamrarna erbjuder lysande informationspaket om de latinamerikanska möjligheterna”, konstaterar Centralhandelskammarens direktör Timo Vuori. ”Företagen har all orsak att modigt utforska också dessa marknader och utnyttja befintlig draghjälp av ambassaderna och Finpro i målländerna”.

Finland har fem ambassader inom regionen. I september öppnar Finland en ambassad i Colombia och ett konsulat i São Paulo. Därtill sköts relationerna till länderna i Karibien genom en ambulerande ambassadör placerad i Helsingfors.

Finpro har å sin sida kontor i Mexico City, Lima, Santiago de Chile, São José dos Campos och Rio de Janeiro. Centralhandelskammaren administrerar 15 handelsföreningar, varav en är finsk-latinamerikanska handelsföreningen. I Finland främjar 19 handelskamrar företagens internationalisering genom att arrangera utbildning, rådgivning och olika evenemang samt genom att bevilja handlingar för utrikeshandel.

”I den latinamerikanska miljön har ambassaderna och de kommersiella kontoren en viktig roll i att öppna dörrar och bidra med prestige”, påminner Ari Mäki, chef för enheten för Latinamerika och Karibien vid utrikesministeriet.

Ambassadörerna besöker S:t Michel och Kuopio den 29 augusti, Hyvinge och Seinäjoki den 30 augusti samt Björneborg den 31 augusti. Under turnén bekantar de sig också med den lokala företagsverksamheten i Raumo och Riihimäki.

Ytterligare information: Ari Mäki, enhetschef, enheten för Latinamerika och Karibien, utrikesministeriet, [email protected], tfn 040 753 6865, Anne Hatanpää, sekreterare, finsk-latinamerikanska handelsföreningen, [email protected], tfn 050 320 9539, och Kirsti Tarvainen, manager, Finpro, [email protected], tfn 040 34 33 434

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]