Finland stöder utredning om krigsoffer i Kosovo

Pressmeddelande 238/2016
16.12.2016

Finland stöder utredningen av krigsförbrytelser och vad som hänt personer som försvunnit i Kosovokriget. EU:s insats för att stödja rättsstaten i Kosovo, EULEX, och de serbiska myndigheterna har i flera år tillsammans undersökt krigsförbrytelser som inträffade under kriget 1998–1999. Som en del av utredningen gör EULEX och en serbisk kommission för flykting- och migrationsfrågor utgrävningar för att finna personer som dödats och försvunnit på grund av krigsförbrytelser. Finlands ambassadör till Serbien Pertti Ikonen har den 15 december tillsammans med en representant för den serbiska utredningskommissionen undertecknat ett avtal om Finlands stöd till utredningen.

Det saknas fortfarande mer än 1 600 personer efter kriget. Med utrikesministeriets stöd kan de utgrävningar som redan inletts fortsätta. Finland anser att det är av största vikt att Kosovo och Serbien i samarbete med EULEX-insatsen fortsätter att utreda krigsförbrytelserna och de försvunna personernas öde, och att ländernas bilaterala rätts- och polissamarbete börjar fungera så snabbt som möjligt. För närvarande störs utredningarna mest av allmänna brister i samarbetet mellan Kosovo och Serbien.

”Att få reda på vad som hänt med försvunna personer är särskilt viktigt för de drabbade familjerna”, konstaterar Finlands ambassadör till Kosovo Anne Huhtamäki.

Till EULEX-insatsens uppdrag hör att stärka rättsstaten i Kosovo och reda ut krigsförbrytelser. Inom insatsen tjänstgör flera finländska experter som representerar bland annat domstolsväsendet, polisen, rättsmedicinen och fångvården.

Ytterligare information:
Pertti Ikonen, ambassadör, Finlands ambassad i Belgrad, tfn +381 63 359 729
Anne Huhtamäki, ambassadör, Finlands ambassad i Pristina, tfn +386 49 119 701
Mikko Kinnunen, utrikesråd, enhetschef, enheten för säkerhetspolitik och krishantering, utrikesministeriet, tfn +358 50 408 3860.


Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].