Rohingyer som flyr Myanmar får hjälp av Finland genom Röda Korset

Pressmeddelande 164/2017
25.9.2017

Finland stöder Röda Korsets humanitära arbete i Bangladesh vid gränsen mot Myanmar med 380 000 euro. Under en månad har fler än 420 000 personer som tillhör minoriteten rohingya flytt från regionen Rakhine i Myanmar till Bangladesh på grund av oroligheter.

Den största delen av de som flytt är kvinnor och barn. De lever nu under ytterst svåra förhållanden och är i akut behov av mat, rent vatten, skydd, basförnödenheter och hälsovård.

”Människorna som tvingats fly behöver i synnerhet medicinsk hjälp snabbt för att deras situation inte ska förvärras ytterligare. Många av dem har redan varit tvungna att vandra mycket långt under svåra förhållanden. Finlands Röda Kors sjukhus kommer till verklig nytta. Samtidigt måste vi fästa större uppmärksamhet vid problemen med de mänskliga rättigheterna i regionen för att denna situation inte ska upprepas”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen.

Våldet i regionen Rakhine har en lång historia. Spänningarna eskalerade till en öppen konflikt 2012 och blossade åter upp 2016. Efter en väpnad sammandrabbning den 25 augusti 2017 har hundratusentals människor sökt skydd på andra sidan gränsen, i Bangladesh.

FN bedömer att det pågår etnisk rensning i Rakhine och generalsekreterare António Guterres har krävt att Myanmar sätter stopp för de militära angreppen mot rohingyafolket.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) vädjar om nödhjälp för att hjälpa flyktingarna. Finlands stöd kanaliseras genom Finlands Röda Kors som sänder ett sjukhus och biståndsarbetare till Bangladesh tillsammans med Norges Röda Kors. Rödakorsrörelsen kan reagera snabbt och effektivt i området tack vare sitt välutvecklade internationella samarbetsnätverk och sin stora expertis. Röda Halvmånen i Bangladesh har tillsammans med internationella Röda Korset hjälpt människor som flytt från Rakhine sedan december 2016.

Arbetet försvåras av att Bangladesh vägrar kalla människorna för flyktingar. Landet klassificerar rohingyer som kommit till landet som medborgare i Myanmar som reser utan lagliga resehandlingar. I Myanmar ses rohyingafolket som illegala immigranter och de har inga medborgerliga rättigheter.

Ytterligare information: Claus Jerker Lindroos, chef för enheten för humanitärt bistånd, tfn 0295 351 234.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].