Finland stöder offren för översvämningarna i Myanmar 

Pressmeddelande 188/2015
17.8.2015

Finland har den 17 augusti beviljat 400 000 euro för att hjälpa offren för översvämningarna och jordskreden i Myanmar. Det är Finlands Röda Kors som kanaliserar hjälpsumman till Internationella rödakors- och halvmånefederationen IFRC. Det handlar om ett anslag för humanitärt bistånd.

Översvämningarna och jordskreden i Myanmar i juli och augusti är de värsta på årtionden. Drygt 1,3 miljoner människor har drabbats allvarligt av dem. Enligt uppskattning har 300 000 hushåll tvingats söka sig bort från sina hem. Drygt hundra personer har dött.

"Översvämningarna har försvårat speciellt jordbruket och de har satt käppar i hjulet för matproduktionen. De som inte har en näring att gå till kommer att ha det svårt. Trots nedskurna anslag vill Finland hjälpa de utsatta”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka.

Internationella rödakors- och halvmånefederationen IFRC delar ut hjälpförnödenheter, mat, rent dricksvatten och stöder omhändertagandet av sjuka. Vidare hjälper organisationen de nödställda med boendet, ger första hjälpen och förebygger sjukdomar som sprids med vattnet.

Ytterligare information: chefen för enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik Claus Jerker Lindroos tel. 040 132 1416.